Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

U Lijepoj našoj jedino važno koliko, kada i kome se uvući...

Tradicionalno kao i svake godine i proteklog tjedna brojni maturanti su se oprostili od srednjoškolskog obrazovanja. U Slavoniji i Baranji tradicionalno uz Quadrillu, a koju je u svim većim gradovima zaplesalo 3 tisuće maturanata, najviše 1450 u Osijeku.

Antonija Tomasović   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

I iste želje, neka ista sjeta kao i godinama prije jer sada bi trebala krenuti prava budućnost, ali i kritika. 

I nadamo se da će se svim maturantima želje ostvariti da će upisati one fakultete koje žele, da će dobiti posao koji žele, ali nažalost nismo sigurni da će tako biti.  

Za neke sigurno. Nekima je budućnost osigurana, kao primjerice kćeri naše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Kako se pohvalila ushićena majka, kći joj odlazi studirati na prestižni Harvard. Predsjednica je podijelila s javnošću i da je njezina Katarina bila sjajna u svim školama koje je pohađala u Americi, Briselu i Hrvatskoj  te je talentirana  za matematiku, fiziku, spisateljstvo i sve ostalo.

Pa onda nije ni čudo da ide na Harvard kad je toliko pametna i nadarena i jako nam je drago zbog nje samo problem je što su se zasigurno mnogi mladi nakon što su ovo pročitali upitali što nije u redu s njima.

Primjerice sigurni smo da i među djecom radnika Uljanika koji su eto nakon mjeseci neizvjesnosti proteklog  tjedna dobili otkaze, ima  iznimno talentirane i pametne djece.

Sigurni smo da talentirane i pametne djece ima i među onim radnicima koji rade za minimalnu hrvatsku plaću od neke 3 tisuće kuna i sretni su da djeci mogu kupiti nove patike za školu, nakon što su se one stare već odavna raspale. Sigurni smo da ima i puno talentiranih mladih sportaša, od kojih mnogi nikad neće imati kome pokazati svoje umijeće jer članstvo u klubovima i putovanja se plaćaju, a starci su eto ostali bez posla pa i nemaju za članarinu. No, o toj talentiranoj djeci se baš i ne piše i teško da i hoće, jer  oni i nisu važni kao pametna Katarina, čije skupo obrazovanje nema ništa s tim što joj je majka predsjednica.   

I, i to je normalno. Uvijek je bilo bogatih i siromašnih, onih koji si nešto mogu priuštiti i onih koji ne mogu, ali nikada se to baš nije nazivalo samo pameću.

Osim toga ako netko ne želi raditi, ne želi se školovati njegov izbor, no nažalost ne i u Lijepoj našoj. Ovdje možete završiti fakultet, biti vrijedan, uporan, pametan i raditi kao konj i ostati siromašan isto tako ne morate biti baš vrijedni i pametni kako biste dobili izvrsno plaćen posao.  Zašto?  Pa to smo već naučili. Za uspjeh u ovoj državi, čast izuzetcima, trebate samo imati debeli politički vezu ili bolje rečeno znati kada se, koliko i kome trebate uvući.

Samo čini se da i to neće u nedogled, jer  još malo pa ni uhljebe neće imati tko plaćati.

Naime, dobro je poznato da je demografska situacija već neko vrijeme alarmantna i to posebice u Slavoniji. Po riječima demografa Dražena Živića

Slavonija je regija s trenutačno najnepovoljnijim demografskim kretanjima u zemlji - od obećane zemlje došla je do izrazite i duboke depopulacije i dubokoga demografskog starenja. Samo prema posljednjim službenim podacima od prije 2 godine u Slavoniji i Baranji na 100 umrlih bilo je 60 novorođenih, a od 2011. do 2017. istočna Hrvatska izgubila je 105.000 stanovnika, a može se očekivati i da će do polovice stoljeća taj dio Hrvatske imati više od trećine starijih od 64 godine i da će udio mladih pasti na 10 do 15 posto.

I što sada poručiti ovim mladim razdraganim ljudima ispred kojih bi trebalo biti najbolje razdoblje u životu...

Antonija Tomasović