Svijet

KAOS NA KOSOVU

Haradinaj pozvao Srbe da ostanu mirni, Beograd traži reakciju zemalja Kvinte

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je u utorak da akcija policije (KPS) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) na sjeveru Kosova ima za cilj provođenje zakona, a Srbe pozvao na mir.

Kaos na Kosovu   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Hina

 „Akcija je uperena protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizirani kriminal i druga kriminalna djela“, prenose prištinski mediji Haradinajevu objavu na Facebooku.

„Neke od osoba uključenih u ta djela su i službenici carine, policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da se radi o provođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon", napisao je Haradinaj.

Glasnogovornik međunarodnih snaga (KFOR) navodi da Kosovska policija provodi akciju po nalogu tužiteljstva na cijelom Kosovu.

„Operacija Kosovske policije provodi se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal“, izjavio je agenciji Tanjug glasnogovornik stožera KFOR-a Vinchenco Grasso.

Kosovski mediji navode da među uhićenima ima i Srba i Albanca, dok KPS u priopćenju ukazuje da je bilo i oružanog otpora.

Kosovska policija (KPS) priopćila je da je, unatoč oružanom otporu, u akciji u sjevernom dijelu uhićeno  „nekoliko policijskih dužnosnika i građana, osumnjičenih za sudjelovanje u organiziranom kriminalu, krijumčarenju robe i zlouporabe službenog položaja“.

Ovoj operaciji pethodnila je višemjesečna istraga Kosovske policije i Specijalnog tužiteljstva Kosova, koja je „rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih dužnosnika i nekih građana“ u organizirane kriminalne skupine, a sumnjiče se  za krijumčarenje robe, zlouporabe službenog položaja i davanje mita“, navedeno je u priopćenju KPS.

Dodaje se da je u „unatoč oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija nastavljena, uključujući uhićenja i kontroliranje nekih lokacija“, što je rezultiralo zaplijenom „relevantnih dokaza kao i dugih cijevi“.

U Beogradu će danas biti nastavljena jučer započeta sjednica posvećena Kosovu, na kojoj će se zastupnicima ponovno obratiti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je u jučerašnjem dvipolsatnom govoru kazao da je s kosovskim Albancima neophodan kompromis i da je došlo „vrijeme izbora između slatkih laži i gorke istine“ o Kosovu. 

Beograd traži reakciju zemalja Kvinte zbog akcije policije na sjeveru Kosova

Srbija je u utorak zatražila reakciju zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Francuske, a službeni Beograd započeo je "internzivne diplomatske aktivnosti" u povodu akcije kosovske policije u kojoj je na sjeveru Kosova uhićeno najmanje pet osoba, osumnjičenih za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

„Za sada nema nikakvog odgovora, bez obzira na tenzije koje mogu ugroziti mir, ne samo na teritoriju južne srpske pokrajine“, objavile su na svom portalu Večernje novosti, bliske uredu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Vučić je zbog jutrošnje akcije kosovskih specijalaca ROSU na sjeveru Kosova naložio stavljanje Vojske Srbije u stanje pune borbene pripravnosti, a taj su nalog dobile i specijalne i posebne postrojbe MUP-a Srbije.

U Beogradu je, kako se doznaje, u tijeku sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Srbijanski predsjednik „pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti poslije upada specijalnih jedinica ROSU na sjever Kosova“, javila je agencija Tanjug pozivajući se na Vučićev ured.

Vučić je, kako se navodi, „zatražio je od zapadnih političkih centara da obuzdaju Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dopustiti etničko čišćenje“ na Kosovu, javio je Tanjug.

Srbija od saveznika, Rusije i Kine, očekuje „svaku vrstu pomoći i podrške“.

Direkor ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić ocijenio je kako je „velika sramota što nema reakcije Kvinte“ te upozorio da je na terenu sada „dramatična situacija“.

Đurić je rekao da je upad  kosovske policije pokrenut „s jasnim ciljem da se Srbe zastraši“.

Đutić drži kako je „očigledno“ da „ekstremisti, a i oni koji su im dali suglasnost za ovako nešto, ovakim akcijama žele da Srba više ne bude na Kosovu i Metohiji“, naglašavajući da akcija nije bila moguća “bez suglasnosti njihovih sponzora i mentora iz zemalja Kvinte“.

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun izjavio je za RTS da su Albanci „pažljivo birali trenutak za akciju na sjeveru Kosova“ te da na taj način šalju poruku da ne žele nastavak dijaloga i da im je cilj da izazvati Srbiju na oružanu akciju.

Drecun poručuje da je „bitno sačuvati jedinstvo Srba“ i poziva na „snažne diplomatske aktivnosti“ kako situacija ne bi eskalirala.

U međuvremenu s terena stižu konfuzne i neslužbene informacije po kojima je, navodno, uhićeno 13 osoba, a dvije osobe su ozlijeđene u pucnjavi u Zubinom Potoku, u sukobima s postrojbama ROSU, koje su šok bombama pokušale probiti blokade, postavljene kako bi se policiju spriječilo da odvede uhićene.

Prištinski mediji javili su ranije da je u četiri općine na sjeveru Kosova jutros uhićeno najmanje pet osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

Operacija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u općinama na sjeveru oglasile su se sirene.