Društvo

NEMA VIŠE PISANJA VLASTITIM KEMIJSKIM OLOVKAMA

Oko 34 tisuće pristupnika izlazi na državnu maturu

Počinje državna matura, koju je prijavilo 34.638 kandidata. Za ispite iz obveznih predmeta, učenici su višu razinu prijavljivali uglavnom iz hrvatskog i stranog jezika, dok je višu razinu iz matematika prijavila jedna trećina pristupnika. Od izbornih predmeta najviše maturanata prijavilo je fiziku, a slijede biologija, politika i gospodarstvo i psihologija.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Od ove godine maturanti više neće moći pisati vlastitim kemijskim olovkama nego će ih dobiti od NCVVO-a, što je jedan od pokušaja sprječavanja varanja, rekla je za Media servis ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i obrazovanje Ivana Katavić i vjeruje da će biti uspješan.

"Mjera koje provodi Nacionalni centar, a nematerijalna je, to da preko određivanja indeksa varanja utvrđujemo u kojim školama dolazi do odstupanja u provedbi državne mature i pojačani nadzor. Mi vjerujemo u to jer je nama jedini cilj da svi učenici pišu u jednakim uvjetima."

Izlaznici na maturu studijske programe mogu birati i mijenjati do objave konačnih rezultata, odnosno do 15. srpnja, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak putem Media servisa apelira na roditelje i buduće studente da prilikom odabira budućeg zanimanja vode računa o potrebama tržišta rada.

"Pogotovo u kontekstu ovih brzih promjena na tržištu rada koje zahtijevaju i prilagodbu kompetencija koje moraju biti takve da uzimaju u obzir i četvrtu industrijsku revoluciju i pomak prema nerutinskim poslovima i zanimanjima do 2030. godine."