Osječko-baranjska

OBJAVLJENI REZULTATI UPISA DJECE U VRTIĆE

Požega: Mjesta u osječkim vrtićima ima za sve, samo ne mogu svi dobiti svoj prvi izbor

Iz ustanove Dječji vrtić Osijek i gradske uprave izašli su s rezultatima upisa djece u vrtiće za novu pedagošku godinu. Nedavno su iz gradskog HDZ-a upozorili na alarmantno stanje po tom pitanju, upozoravajući kako za više od stotinu mališana neće biti mjesta ove godine u osječkim vrtićima. Iz Grada odgovaraju kako mjesta ima za sve, samo ne mogu svi dobiti svoj prvi izbor.

Iz ustanove Dječji vrtić Osijek i gradske uprave izašli su s rezultatima upisa djece u vrtiće za novu pedagošku godinu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Za 770 osječkih mališana pitanje upisa u vrtić u novoj pedagoškoj godini riješena je stvar, kažu iz Dječjeg vrtića i osječke gradske uprave. Većina djece dobila je željeni vrtić, a upisana su i sva djeca s oba zaposlena roditelja, što je, kažu u gradu, rijetkost u velikim gradovima u Hrvatskoj.

"Ostalo je slobodno 156 mjesta. Ta su slobodna mjesta u pravilu na Jugu i Donjem gradu u postojećim skupinama ili potencijalnim novim skupinama, koje tamo možemo otvoriti s obzirom na prostore i kapacitete. Dakle, 156 je slobodnih mjesta, ali isto tako 122 djeteta ispod crte, to su sve djeca s jednim ili oba nezaposlena roditelja", kaže predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Željko Požega.

Na probleme s upisima u vrtićima nedavno su ukazalii iz osječkog HDZ-a. Upozorili su kako se Grad nije na vrijeme pripremio za veći broj zahtjeva, iako ih je bilo više i protekle godine.

"Oni su opozicija i njihov cilj je tako govoriti, ja ih razumijem. Dakle, mi imamo 156 slobodnih mjesta. Dakle, 122 djeteta koja se nije upisala trenutno mogu ići u alternativne vrtiće. Mi smo i kapacitetom i odgojiteljicama spremni ih primiti, ali ne možemo primiti sve u one objekte koji se nalaze u blizini, odnosno na željenoj lokaciji. Dakle, mjesta ima za sve, ali isto tako razumijemo roditelje, gdje oba roditelja ne rade, da oni kalkuliraju i da biraju da li žele ići u alternativni vrtić ili će sačekati s listom čekanja", kaže Požega.

"Ja bih dodala da upisivanje djece u dječji vrtić nije stvar proste matematike, nego se treba uzeti u obzir broj djece, prostorni kapaciteti i dob same djece. Ja bih napomenula da uprava vrtića niti u jednom trenutku prije te pressice sporne nije bila kontaktirana i ne znam da li su tu procjenu napravile njihove pedagoške službe, i odakle im uopće hrabrost da iznose podatke, a uprava dječjeg vrtića koja provodi upise, gdje sudjeluju pedagozi, psiholozi, nije niti u jednom trenutku bila kontaktirana", kaže ravnateljica Dječji vrtić Osijek Marija Štambuk Čabaj.

Iz Dječjeg vrtića Osijek podsjećaju kako je u protekloj godini, među ostalim, stavljen naglasak na suradnju s roditeljima u vidu izrade poboljšane verzije web stranice i dostupnosti upisne dokumentacije. Ističu i kako su se se poticala raznovrsna stručna usavršavanja odgojiteljica u cilju boljega rada s djecom. Za sljedeću godinu najavljuju novitete poput implementacije stečenoga znanja u području odgoja za održivi razvoj, poticanja aktivnosti na otvorenom ili podizanja razine znanja i vještina u radu s djecom s teškoćama u razvoju.