Politika

CRO DEMOSKOP

HDZ u padu, SDP raste, Kolakušić treći

Prema istraživanju CRO Demoskopa za RTL Danas, dvije čelne pozicije najpopularnijih stranaka i dalje drže HDZ pa SDP. Dok desna opcija bilježi pad od jedan posto u odnosu na svibanj, SDP je porastao za tri posto. HDZ-u je ovo treći mjesec da gube potporu, a SDP-u drugi mjesec u nizu bilježi porast potpore i sa 20,4 posto imaju najbolji rezultat u proteklih godinu dana.

Andrej Plenković   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

 Najveće iznenađenje eurpskih izbora, Mislav Kolakušić, izgurao je Živi zid i sada je građanima s potporom od 7 posto treća opcija. A zbog drame, nalik na meksičke sapunice, koja se odvijala u Živom zidu stranka je sa 9,6 posto u svibnju spala na tek 5,4 posto. Slijede Neovisni za Hrvatsku, a MOST je tek na šestoj poziciji.

Kada su u pitanju najpopularniji političaru, vrh i dalje zauzima predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, slijedi premijer Andrej Plenković, a premda politički neaktivan, Zoran Milanović je na trećem mjestu, slijedi ga Kolakušić.

Kao najnegativnije, građani su redom izabrali Andreja Plenkovića, Davora Bernardića i Milana Bandića. Za kraj ocjene koje su dobila najviša tijela države - Ured predsjednice dobar tri, Vlada stabilna dvojka, dok je najgore ocijenjeni Sabor s tankom dvojkom.