Crna kronika

AFERA ''KOPAČKI RIT''

Određen istražni zatvor trojici od jedanest osumnjičenika iz Uskokove akcije, među njima i ravnatelj Parka prirode ''Kopački rit''

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je u srijedu jednomjesečni istražni zatvor trojici od ukupno 11 osumnjičenika, protiv kojih je Uskok pokrenuo istragu zbog sumnje u više kaznenih djela krivlolova, podmićivanja i zapošljavanja bez javnog natječaja, doznaje se na Županijskom sudu.

Privođenje osumnjičenika   FOTO:Ivan Peric / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke istražni zatvor određen je protiv prvookrivljenog graničnog policajca, trećeokrivljenog višeg ribarskog inspektora Ministarstva poljoprivrede te četvrtog okrivljenog ravnatelja Parka prirode "Kopački rit" Tomislava Bogdanovića, a protiv dvojice od njih dodatno i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, izvijestili su na Sudu, ne navodeći identitet okrivljenika.

PROČITAJTEPokrenuta istraga protiv ravnatelja Parka prirode Kopački rit, Nacionalog parka Brijuni te policajaca!

Istragom su obuhvaćeni policijski službenici, ribarski inspektor te ravnatelji Parka prirode "Kopački Rit" Tomislav Bogdanović i Nacionalnog parka "Brijuni" Marno Milotić, a iz te ustanove su tijekom dana izvijestili da njihov ravnatelj nije među uhićenim osobama.

Prvoosumnjičenog 52-godišnjeg policajca granične policije Beli Manastir tužiteljstvo tereti da je zlouporabio svoj položaj ustupajući suosumnjičenom 67-godišnjaku podatke o rasporedu rada policijskih službenika, s ciljem njegovog nesmetanog ribolova i izbjegavanja policijske granične kontrole. Osim toga, terete ga da je trgovao svojim utjecajem pokušavajući kod carinika ishoditi da ne kazne osumnjičenog 50-godišnjaka uhvaćenog u prelasku državne granice s ribarskom opremom skrivenom u vozilu.

Granični policajac osumnjičen je da je počinio još jednu zlouporabu nakon što je njegov vršnjak, inače šestoosumnjičeni, uhvaćen u prijevozu odstrijeljene divljači bez dokumentacije. Koristeći svoj autoritet u to je navodno uključio još dvoje policijskih službenika - 29-godišnjeg policajca i 32-godišnju policajku iz postaje Beli Manastir, koji su otkrili da šestoosumnjičeni u automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez dokumentacije.

Prvoosumnjičenog 52-godišnjeg policajca terete da je poduzeo više radnji s ciljem da njegov vršnjak ne bude kažnjen pa je nazvao lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda i zatražio od njega da za šestookrivljenog naknadno sačini dokumentaciju za lov. Dvojica policajaca potom su, po nalogu 52-godišnjeg policajca, u evidencijama zabilježili da je šestoosumnjičeni nakon lova imao urednu lovnu dokumentaciju.

Istragom je obuhvaćen i drugosumnjičeni 50-godišnjak, kojeg terete da je 52-godišnjem ribarskom inspektoru iz Ministarstva poljoprivrede dao mito u robi kako bi izbjegao sankcioniranje za protuzakoniti ribolov. Inspektor protiv njega nije pokrenuo prekršajni postupak iako je to bio dužan te je, unatoč sumnji, na višim instancama zatražio obustavu postupanja prema jednom ribaru.

Policija je osumnjičila i ravnatelja parka prirode Kopački Rit za zlopurabu položaja zbog toga što je, navodno, na mjesto čuvara prirode zaposlio petoosumnjičenog 48-godišnjaka na njegov poticaj i mimo zakonskih propisa, jer mu je prije polaganja omogućio uvid u pismeni ispit.

Ravnatelja "Kopačkog rita" terete i da je, koristeći dobre poslovne odnose s ravnateljem Brijuna, zatražio da zaposli njegova nećaka bez javnog natječaja, što je ravnatelj "Brijuna" i učinio.

Policija je, ne navodeći identitet osumnjičenika, izvijestila na svojim internetskim stranicama da je Uskoku podnijela prijave zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita i trgovanja utjecajem te devet osumnjičenih predala pritvorskom nadzorniku. Napominju da su osumnjičeni policijske službenici do daljnjega udaljeni iz službe.