Politika

ODBIJENICA POSLODAVCIMA

Plenković o povećanju kvota za strance: ‘Tek kad se iscrpe sve mogućnosti‘

Premijer Andrej Plenković u Zadru je predsjedao šestim sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina i predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Saboru.

Andrej Plenković   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Istaknuo je da se na sastanku raspravljalo o temama relevantnim za sve krajeve i županije, a jedna od njih je plan da se državne uprave na razini županija spoje sa županijom.

"Na taj način dajemo konkretan primjer decentralizacije i to funkcionalne decentralizacije na razini županija, čime će njihova uloga biti snažnija."

Ministrica demografije Nada Murganić predstavila je nacionalnu strategiju sprječavanja nasilja u obitelji, a ministar turizma Gari Cappeli paket zakona u području turizma, rekao je premijer.

"To je grana u kojoj imamo veliki iznos investicija, više od milijardu eura godišnje zadnjih nekoliko godina ide upravo u turizam. stoga vjerujemo da će ova sezona unatoč kiši tijekom svibnja biti na razini rekordnih koje smo imali tijekom 2017. i 2018. godine."

Premijer je u Zadru komentirao i aktualnosti. Evo što kaže o zahtjevu za povećanjem plaća učiteljima.

"Svi su gospodarski pokazatelji dobri, sve ove inicijative moramo gledati u ukupnom kontekstu onoga što radimo u državi."

Plenković nije želio govoriti o slučaju smrti financijskog pročelnika grada Virovitice Siniše Palma, jer su izvidi u tijeku, ali je rekao da je u kontaktu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom.

"Vrlo vjerojatno ćete svi skupa vrlo brzo saznati o čemu je riječ."

Komentirao je i zahtjev poslodavaca za dizanje kvota za strane radnike. Podsjetio je da je Vlada na jesen utvrdila kvotu od 65 tisuća radnih dozvola za strance. Dodao je da će razmatrati dodatno povećanje kvota tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja naših državljana.

"Analizirat ćemo, naravno da želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su trenutno nezaposleni iskoristi ovaj povoljan trenutak, gdje na tržištu rada, svaki onaj koji želi raditi može dobiti posao i to je naš stav."