Ostalo

SKUPLJA I CESTARINA

HAK: ‘Smanjuju se gužve, promet stagnira u popodnevnim satima‘

Prve prave gužve na cestama prema moru očekuju se sljedećeg vikenda, odnosno već od srijede, kada će mnogi krenuti na produženi vikend. No na autocestama se već i sad osjeća da je sezona pred vratima.

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

[17:45]
Promet je tijekom dana bio pojačan prema moru, ali i prema unutrašnjosti, rekla je za Media servis Zvjezdana Horvat iz Hrvatskog autokluba.

"Jednako tako gužve su i na graničnim prijelazima Bregana i Macelj, povremeno tijekom dana u oba smjera, a čekanja su bila između 30 minuta i jednoga sata. Tijekom cijelog dana promet je pojačan i na autocestama A1 i A3, no sada u poslijepodnevnim satima primjetno je postupno stagniranje prometa. Jednako tako na izlasku s autoceste A1 u Lučkom, čekalo se u koloni dugoj 3 kilometra, no sada je situacija povoljna".

 

[13:39]
Turistička sezona za Hrvatske autoceste službeno započinje u ponedjeljak 17. lipnja, kad će se radovi obavljati u najmanjem obimu da ne utječu na promet. No, gužve su počele već ovaj vikend, a cestarine od danas poskupljuju za 10 posto, za pojedine skupine vozila.

Prve prave gužve na cestama prema moru očekuju se sljedećeg vikenda, odnosno već od srijede, kada će mnogi krenuti na produženi vikend. Ali na autocestama se već i sad osjeća da je sezona pred vratima, rekla je za Media servis Irena Belamarić iz Hrvatskog autokluba.

"Moram priznati da su malo već od ranih jutarnjih sati ponegdje kolone, osobito na graničnim prijelazima. Povremeno se usporava pred naplatom Lučko, pred graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Slovenije gdje se kolona dijelom proteže i na istarski ipsilon. Na autocesti A6 Rijeka - Zagreb kolona je kod izlaza Oštrovica u smjeru Rijeke. Isto tako pred rotorom Šmrika iz smjera autocesta A7 prema otoku Krku, a usporava se i na krčkom mostu."

Početak turističke sezone već tradicionalno obilježava Hrvatska turistička zajednica dijeljenjem voda s porukama na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Plovanija i Rupa te na naplatnoj postaji Lučko. Timovi su na terenu od ranog jutra i akcija teče jako dorbo, rekao je za MS direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

"S obzirom na visoke temperature mislim da će im ova boca vode koju će dobiti itekako dobro doći. Inače smo vodu brendirali s porukom u smislu dobrodošlice u Hrvatsku. Ove godine promoviramo otoke, prošle godine smo promovirali zdravstveni turizam. Vjerujem da će gosti prepoznati ovaj mali znak pažnje, ujedno smo im se zahvalili što su Hrvatsku izabrali kao destinaciju za svoj godišnji odmor. "

Hrvatske autoceste ove godine očekuju pet posto veći promet nego lani. Do 14. rujna cijene će za prvu i drugu skupinu vozila biti do 10 posto veće. U prvih pet mjeseci ove godine na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb zabilježen je promet od 20,5 milijuna vozila i naplaćenih cestarina u iznosu od 943 milijuna kuna, što je povećanje od pet posto u odnosu na lani. S obzirom na nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, kojima smo svjedočili ovih dana, Hrvatske autoceste pozivaju vozače na dodatni oprez te ističu važnost praćenja prometne signalizacije, uvjeta na cesti kao i poruka na info-displejima.

"Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetujemo češći odmor", poručuju.

Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.