Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Za najezdu krvopija gradu Osijeku opet je kriv netko drugi...

Jedna od glavnih tema proteklog tjedna u gradu Osijeku i okolici bili su komarci. Situacija je postala neizdrživa – komarci su napadali doslovno u rojevima. Društvenim mrežama proširile su se fotografije zidova koji se crne od pojave letećih krvopija. A svoje nezadovoljstvo nisu mogli skriti i građani koji su nam kazali da im itekako piju krv.

Antonija Tomasović   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

A posebice su ogorčeni u osječkom prigradskom naselju Josipovac.

"Nažalost zadnjih tjedana je ovo glavni artikl mještana Josipovca, komarci to je već postala pošast, neizdrživo. Evo ovim putem apeliramo prema gradskoj vlasti i gradskim ocima da riješe taj problem, jer mogu samo reći na ovom igralištu u ovo vrijeme bude otprilike jedno 30-ak do 40 djece, možete pogledati da sad ima par djece", kazao je Jaković Mihaljević, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Josipovac.

"Nema nikakvog zaprašivanja, i to ono malo što je bilo zaprašivanja to se zapravo samo prođe s onim autićem, taj dim se za 15-ak minuta rasprši, komarci se povuku u, što se kaže u naše bašte i okućnice, nakon toga se vrate i sve ostaje na isto, kao da i nisu špricali", kazao je Mario Opačak, gradski vijećnik HDZ-a.

A da je situacija uistinu alarmantna itekako dokazuju i podaci Zavoda za javno zdravstvo, a koji su primjerice zabilježili 53 uboda u 15 minuta na području Brijesta, te 41 ubod na području Industrijske četvrti. Inače kada se zabilježi 15 uboda u 15 minuta tada se preporučuju tretiranje.

Ipak posljednjih dana krenula su tretiranja koja je malo tko konkretno osjetio, a iz Grada Osijeka očekivano su poručili da oni nisu krivi za ovakvo stanje. Prema njima krive su općine koje ne daju novac i država koja ne pomaže, a oni eto čine sve kako bi pomogli svojim sugrađanima pa su ove godine za tretiranja osigurali 3 milijuna kuna.

A mi se, eto, sjećamo godina kada su se ta tretiranja radila i to čudna li čuda učinkovito.  Samo se tada za uništavanje komaraca izdvajalo puno više novca nego danas, te su se tretirali i avionima, ali i larvicidnim tretmanima koji su i najučinkovitiji jer komarce uništavaju dok se još ne izlegu.

No, očito će to kao i mnogo drugih problema u ovom gradu ostati neriješeno, a kako smo već naučili kada je osječka gradska uprava u pitanju, krivnju će prebaciti na nekoga drugoga, a mi im eto savjetujemo da pitaju bivše osječke gradonačelnike Krešimira Bubala i Antu Đapića kako su se oni rješavali komaraca.

A proteklog tjedna slavili su Osječani jednog od najpopularnijih svetaca Svetog Antu. Naime, upravo njegov dan u  Osijeku se svečano obilježava od davnina, pa je tako bilo i ove godine.

A i nama ne preostaje drugo već se pomoliti ovom svecu da Osijeku podari vlast koja će bar znati kako stvoriti radna mjesta ne samo za uhljebe, vratiti mlade koji su otišli trbuhom za kruhom, oživjeti prazno središte grada i riješiti nas krvopija.