Nogomet

SUMNJA NA KORUPCIJU I PODMIĆIVANJE

Michel Platini priveden u istrazi o dodjeli domaćinstva SP-a Kataru!

Francuski istražitelji priveli su u utorak u Nanterreu legendarnog nogometaša i bivšeg predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michela Platinija, a njegovo privođenje dovodi se u vezu s istragom u slučaju korupcije i podmićivanja u procesu izbora domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine, koje je dodijeljeno Kataru.

Ilustracija   FOTO:Klaus Hausmann / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

Platini je do 2015. godine bio na čelu Europskog nogometnog saveza, ali mu je Etičko povjerenstvo Međunarodne nogometne federacije (FIFA) izreklo osmogodišnju zabranu obnašnja dužnosti u nogometu, zbog "nepoštene isplate" dva milijuna švicarskih franaka koje mu je 2011. isplatio tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter. I Platini i Blatter su tvrdili da nisu učinili nikakvo zlodjelo.

Platini se kasnije žalio sudu za Sportsku arbitražu u Laussanei te mu je kazna prepolovljena i istječe u listopadu ove godine.

Katar je u prosincu 2010. dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva u konkurenciji SAD-a, Australije, Južne Koreje i Japana, a FIFA je nakon dvogodišnje istrage oslobodila katarski kandidacijski tim od optužbi za korupciju.