Osječko-baranjska

NAPOKON

Grad Osijek pokleknuo pred komarcima – sa Županijom pomoć traže od države

Nakon neuspjeha Gradske uprave u tretiranju komaraca u Osijeku, spas će, čini se, morati doći s razine države. Na zajedničkom sastanku, predstavnici Grada i Županije poslali su poziv u pomoć Vladi, od koje hitno traže pet milijuna kuna. Novcem bi se financirala dezinsekcija odraslih komaraca na području cijele Osječko-baranjske županije.

Ilustracija   FOTO:WikiImages / Pixabay
Piše: Republika.eu / STV

Da borba protiv komaraca ove godine u Osijeku, ali i okolici ne daje rezultate, svjesni su svi, a konačno su toga postali svjesni i u gradskoj upravi, zbog čega su i zatražili sastanak sa županom kako bi zajednički poslali poruku Andreju Plenkoviću.

Osijek će na tretiranje komaraca ove godine potrošiti tri milijuna kuna, no to nije dovoljno, jer čak 34 jedinice lokalne samouprave na području županije ne provodi nikakve mjere kontrole komaraca. Ostale općine i gradovi imaju uglavnom simbolična planirana sredstva od 10 do 50 tisuća kuna, stoji među ostalim u zajedničkom pismu Županije i Grada.

Tako se osječka kontrola komaraca pokazala uzaludnom, jer prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, 80 posto komaraca u Osijeku je s drugih izvorišta, jer komarci mogu migrirati i do 35 kilometara, pa stoga Grad i Županija traže konkretnije uključivanje Vlade u rješavanje zajedničke javno zdravstvene problematike.

Ranijih godina na području Županije zabilježen je i tigrasti komarac, što znači i opasnost od pojave i prijenosa Zika virusa, a ovakve najezde izrazito negativno utječu i na razvoj stočarstva, turizma, a prije svega i ljudi te predstavljaju javno zdravstveni problem, stoji u zajedničkom pismu Grada i Županije.

Zavod za javno zdravstvo izradio je procjenu aktivnosti, metoda i postupaka koje bi sada trebalo učiniti, a za to će trebati čak 5 milijuna kuna koje Grad Osijek i Županija traže od Vlade Andreja Plenkovića. Novac bi se utrošio za provedbu mjera dezinskecije odraslih komaraca, kao i pripremu budućih larvicidnih tretmana u slučaju novih povećanja vodostaja Drave i Dunava tijekom ove godine.

Uz Zavod i Osječko-baranjsku županiju, stoji u pismu, svojim bi se znanjima u tretiranje uključili i Grad Osijek te Odjel za Biologiju osječkog sveučilišta.

Pismo su župan Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota zaključili s očekivanjem pozitivnog odgovora od Andreja Plenkovića, a zanimljivo je kako je uz župana Anušića potpisan i Ivan Vrkić, koji se već duže nalazi na rehabilitaciji.