Osječko-baranjska

''ZABORAVLJENO NASELJE''

Osječki Vijenac Josipa Kozarca 50 godina bez obnove: ''naslušali smo se obećanja gradskih vlasti...''

Vijenac Josipa Kozarca u Osijeku izgrađen je 1968. godine. Od tada, kažu u Gradskoj četvrti Gornji grad, nije bilo značajne rekonstrukcije. Posljednjih godina, mještani su slušali obećanja gradskih vlasti, a sada traže konačno uvrštavanje obnove svoga vijenca u kapitalne investicije grada. U Gradskoj četvrti spremni su financijski sudjelovati u obnovi, a lopticu sada prebacuju gradskoj vlasti.

Vijenac Josipa Kozarca   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / STV

Rupe na pločniku, nogostupu pa sve do table na kojoj su i slova izblijedjela, samo su dio problema u osječkom naselju Josipa Kozarca u kojem nikakve obnove nije bilo pet desetljeća.

Osim što nemaju po čemu hodati, stanovnicima je ovoga vijenca problem i naći parkirno mjesto, pa svoje automobile parkiraju gdje stignu

"Ovdje trenutno postoji 18 stambenih zgrada sa oko 300 stanara, a mjesta koje možete vidjeti ovdje u okolici koja su potrebna za parkiralište su daleko nedostatna s obzirom na današnji trenutni životni standard građana", kaže za STV predsjednik Vijeća GČ Gornji Grad Domagoj Drenjančević.

50 godina, kažu u Gradskoj četvrti Gornj grad, u Vijencu Josipa Kozarca nije bilo ulaganja. No, zato je bilo obećanja, pa i od aktualne vlasti.

"Bilo je obećanja u smislu da će se postaviti u plan etapnog uređenja. Ali dalje od obećanja nije nigdje došlo. Uvijek to ostaje na riječima uredit ćemo uredit ćemo, naći ćemo način kako ćemo kroz etape urediti", kaže Drenjančević te dodaje kako u Gradu nisu čak napravili niti prvi korak, odnosno projekcije troškova kako bi se išta moglo planirati.

Upravo to u Gradskoj četvrti Gornji grad zahtijevaju od gradskih vlasti, a oni su spremni iz svog proračuna za iduću godinu osigurati 100 tisuća kuna za tu namjenu. 

Na ovaj su problem upozoravali i prijašnji vijećnici Gradske četvrti Gornji grad, no nažalost, kaže Drenjančević, čini se kako su u Gradu zaboravili na Vijenac Josipa Kozarca, čiji stanovnici redovito kao i svi drugi Osječani plaćaju komunalnu naknadu.