Ostalo

PRODUŽENI VIKEND

Blagdan obilježile gužve na cestama diljem zemlje, sutra pogodnija situacija za putovanje

Blagdan je Tijelova. Blagdan je to koji se slavi prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetog Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa, i kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Ovim blagdan počeo je i produljeni vikend, kojeg su mnogi jedva dočekali.

Gužva na autocesti   FOTO:Zvonimir Barisin / CROPIX
Piše: Media Servis

 Očekivano, cijelog dana pojačan je promet u smjeru mora, a kolona duga 7 kilometara stvorila se kod tunela Sveti Rok, nakon što se u njemu oko 13 sati zapalio automobil. Oko sat vremena promet je bio obustavljen u obje tunelske cijevi. Otprilike u isto vrijeme Jadrolinijin trajekt udario je u rivu na Hvaru pa se nasukao.

S dolaskom produženog vikenda, očekivano je pojačan promet diljem zemlje, naročito u smjeru obale i prilaznim cestama većih gradova i mjesta. Kakvo je trenutno stanje na cestama za Media servis iz HAK-a Zvjezdana Horvat:
"Gužve na cestama u smjeru mora trajale su veći dio dana, tek poslijepodne promet je počeo stagnirati, no još na nekim dionicama autoceste A1 vozilo usporeno i u koloni".

Povremena čekanja, moguća su i na graničnim prijelazima, a povodom blagdana zabrane su i za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona. Promet je privremeno bio obustavljen i kroz tunel sv. Rok u oba smjera, jer je došlo do požara osobnog automobila. Požar je ugašen nešto iza 14 sati, no dodatno je povećao kilometarske kolone.

"Formirala se kolona duga 12 kilometara između čvora sv. Rok i tunela sv.Rok, te je za raščišćavanje trebalo dodatna dva sata".

Manja čekanja moguća su i u trajektnim lukama, a po potrebi uvest će se i dodatne trajektne i katamaranske linije. Iz Jadrolinije za Media servis Jelena Ivulić.

"Očekujemo preko 10 tisuća vozila i preko 52 tisuće putnika tijekom ovog vikenda i blagdana".

A na Hvaru se u otprilike isto vrijeme dogodila havarija. Jadrolinijin trajekt Ston prilikom uplovljavanja u luku udario je u rivu i nasukao se, potvrdila nam je glasnogovornica Jadrolinije Marija Zaputović Mavrinac.

"Ono što je najbitnije da nema teže ozljeđenih putnika, prema prvim informacijama samo je dvoje putnika lakše ozlijeđeno, nije došlo ni do prodora mora u brod niti većih oštećenja broda. U vrlo kratkom vremenu putnici i vozila su iskrcani s broda. U tijeku su standardne procedure koje su propisane prilikom ovakvih događanja, uključujući i pregled samog broda".

Vozače se poziva na oprez, i savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila. Pogodnija situacija za putovanje svakako će biti sutra, kažu iz HAK-a.


"No, za mnoge je i sutra neradni dan što će se osjetiti u prometu, izostati će one jutarnje gužve, ali će zato duž Jadranske obale i na cestama u Istri promet biti pojačan tijekom cijelog dana, pa treba računati na povremene smetnje na tim cestama".