Crna kronika

VIŠI SUD U BEOGRADU

Osmorici 47 godina zatvora za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu

Viši sud u Beogradu nepravomoćno je u četvrtak osudio osmoricu okrivljenih za ratne zločine protiv hrvatskih civila 1991. godine u Lovasu na ukupno 47 godina zatvora, izričući im pojedinačno kazne od četiri do osam godina.

Ilustracija   FOTO:ErikaWittlieb / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

Tročlano sudačko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda, kojim je predsjedala sutkinja Zorica Trajković, nepravomoćnu presudu je izreklo jednoglasno, uz mogućnost žalbe Apelacijskom sudu u roku od 15 dana.

Po izricanju presude, Sud je, na zahtjev odvjetnika osuđenih, odlučio produljiti zakonski rok na žalbu s 15 na 30 dana.

Za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu, koje su u listopadu i studenom 1991. počinili pripadnici srpskih snaga, lokalnih milicija i paravojnih postrojbi, Milanu Devčiću izrečena je kazna od osam godina zatvora, Saši Stojanoviću sedam, Željku Krnjajiću, Jovanu Dimitrijeviću i Zoranu Kosijeru po šest, Darku Periću i Radovanu Vlajkoviću po pet, te Radisavu Josipoviću četiri godine zatvora.

U svojoj završnoj riječi 28. siječnja ove godine, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević naveo je da su sve točke optužnice dokazane i predložio da se okrivljeni proglase krivima i osude na zatvorske kazne.

Tužiteljstvo je tada zatražilo da se optuženi Milan Devčić i Željko Krnjajić osude na po 10 godina zatvora, a Darko Perić na pet godina.

Sva trojica optuženika su bili mještani Lovasa, dok je za pripadnike protudiverzantske postrojbe bivše JNA Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića tužitelj zatražio pet, odnosno četiri godine zatvora.

Za pripadnike paravojne postrojbe “Dušan Silni” Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanovića zatraženo je po osam godina zatvora, a za Zorana Kosjera devet godina.

Obrazlažući današnju presudu, sutkinja Trajković ja ukazala da je sud u odlučivanju o krivnji i kaznama bio limitiran činjenicom da se tužiteljstvo nije žalilo na prvobitnu presudu, te da pojedine radnje navedene u optužnici nisu dokazane.

Kazneni postupak za zločine u Lovasu pred srbijanskim sudovima traje dulje od desetljeća jer je optužnica podignuta u studenom 2007. godine, suđenje je započelo 2008, a ni današnjom presudom još nije pravomoćno okončano.

S obzirom da predstoji žalbeni postupak - po ocjeni neovisnih promatrača - malo je vjerojatno da će točka na ovaj proces biti stavljena do kraja ove godine.

Od početka suđenja 2008. za četiri godine ispitana su 193 svjedoka, a presudom 26. lipnja 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, koje su pojedinačno bile od četiri do 20 godina.

Tu je presudu, dvije godine kasnije, ukinuo prizivni sud u Beogradu, uz obrazloženje da je "nerazumljiva i proturječna", te da je donesena "uz bitne povrede članaka kaznenog postupka".

Predmet je potom vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

U međuvremenu, tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog teške bolesti, tako da se broj optuženih smanjio na osam.

Smrću optuženih tijekom procesa nastupio je pravni paradoks da je i optužnica morala biti promijenjena, tako da je i broj žrtava u Lovasu "umanjen" sa 69 na 29 ubijenih.

Premda presuda, s obzirom na zakonski žalbeni postupak, nije pravomoćna, novog suđenja za zlodjela u Lovasu neće biti jer prizivni sud, po zakonu, presudu Višeg suda može ili potvrditi ili preinačiti, ali ne i vratiti proces na početak i ponovno suđenje.

Po optužnici, osuđeni su krivi da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu.

Po prvoj optužnici, prvooptuženi Ljuban Devetak, te Milan Devčić i Milan Radojčić, optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA.

Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

Prvotna optužnica za ubojstva, zlostavljanja i mučenja 69 hrvatskih civila, obuhvaćala je 14 optuženih, a među njima četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa, te šest pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni".