Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Loše nam je zbog političkih fukara koje ne vide dalje od svojih fotelja!

Agonija Osječana konačno bi trebala biti riješena. Naime, nakon što su se proteklih tjedana borili s neizdrživom najezdom komaraca spas je stigao iz Vlade Republike Hrvatske. Vlada će kako je najavljeno dati novca koliko treba kako bi se problem konačno riješio. I Osječani, ali i stanovnici cijele Slavonije i Baranje vjerojatno će tako već idućega tjedna, za kada je najavljeno aviotretiranje, moći odahnuti.

Antonija Tomasović   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

No, ostaje gorak okus zbog svega što se prije toga moglo čuti, posebice iz Grada Osijeka, gdje nisu vidjeli svoju krivicu, već sve uglavnom svalili na općine u županiji koje ne tretiraju komarce. Uz ostalo, iz Grada su poručili i kako ovaj novac neće ni biti iskorišten za Osijek, već samo ostala mjesta posebice Baranju. Pa baš nas zanima znači li to da se nad Osijekom neće provesti aviotretiranje?

Uz to, problem s komarcima ne traje jednu godinu nego puno više, a usudit ćemo se zaključiti da se ovakva najezda i ne bi dogodila da se godinama radilo kako treba, a svi dobro znamo da nije. Tako se problem uglavnom rješava kada već gori i kada se malo toga može učiniti. A svima koji se imalo razumiju u ovu problematiku jasno je kao dan da se sve može, kako smo to već nebrojeno puta i pisali, vrlo lako riješiti larvicidnim tretmanima. No, oni se ne rade. Ne zato što se ne smiju raditi, nego zato što su skupi. Koliko skupi kada je Vlada sada jasno rekla da će dati koliko treba. Zaključak je jasan. Trebalo se samo ranije organizirati i samo je netko trebao odraditi posao za koji je plaćen. No, takvih je čini se u ovom gradu premalo. Svima puno bolje ide politikantstvo i optuživanje drugih nego rješavanje problema.

Pa ćemo se malo vratiti  u povijest, odnosno 2013. godinu i časopisa "Promenada" nazvanog još i časopisom za bolji Osijek i dostojanstven život svih njegovih građana. Tada je u njemu pisalo kako je Osijek postao izolirani otok na kojem najbolje žive komarci. Bio je tu i naslov kako se mora prekinuti izolaciju, te kako je iz Osijeka posljednjih 20 godina otišlo 20 tisuća građana. Optuživalo se tada bivšu gradsku vlast da zapošljava samo preko stranačkih iskaznica, i obećavalo kako će cijeli grad postati poduzetnička zona te mladi dobiti priliku za samozapošljavanje, ali i kako grad mora postati lider u privlačenju stranih investicija. Kako će se podići kvalitetu života građana smanjenim nametima, a vrtići biti besplatni za osječku djecu. Od tada je prošlo 6 godina, a što imamo? Imamo invaziju komaraca, mladih je otišlo još puno, puno više, vrtići nisu besplatni, investicija nema, troškovi života Osječana nisu smanjeni, a stranačke iskaznice? E, one su sada postale sasvim normalne, pa se čak i  točno i zna čija vam partijska knjižica treba za koju osječku gradsku firmu. I sve to prikazuje se sasvim normalnim.

I stoga ne treba biti previše pametan i zaključiti zašto nam je tako, jer već je dobro poznato, i stotinu puta napisano, da nam je loše zbog malih sitnih političkih interesa, političkih uhljeba, političkih fukara kojima nije stalo do vlastitog  grada. Stalo im je samo uvaliti se u svoje fotelje i nastojati što duže u njima ostati i s visine gledati na narod. Narod koji je još jednom povjerovao u predizborna obećanja i ponovo po tko zna koji put nasjeo. A to je, reći će vam političari, sasvim normalno. Zna se što se priča u predizborno vrijeme, zna se i da  je promijeniti politički dres, ponovo samo zbog svog malog vlastitog interesa, sasvim normalno jer oni sve to mogu. Oni su izabrani! I valjda se u tom svom idealnom svijetu ujutro bez problema mogu pogledati u ogledalo i zadovoljno se sami sebi namješiti. Misle valjda da je to uspjeh. A oni koji ih se usude kritizirati, koji jasno kažu što ne valja, oni im nikako nisu jasni, jer kako netko može ne voljeti svoj grad i stalno protiv njega nešto brundati. Pa bi tako valjda svi koji ne žele imati primjerenu partijsku knjižicu i zahvaljujući njoj radno mjesto i dobru plaću trebali držati jezik za zubima, isprati si mozak i pričati bajke kako je u ovom gradu sve baš prekrasno.

Evo i samo jedan primjer kako u gradu sve funkcionira savršeno: prošlotjedno alarmantno  upozorenje građanima kada im je zbog povećane koncentracije prizemnog ozona preporučeno da ne izlaze na ulice od 10 do 19 sati, a koje je, usput rečeno, objavljeno tek iza 14 sati.

No, nikome nije palo na pamet građanima objasniti o čemu se zapravo radi, kako je moguće da u gradu u kojem već odavno nema industrije postoji tolika koncentracija? Hoće li se to ponoviti?  Dogradonačelnik Boris Piližota drugog dana na novinarska pitanja samo je šturo odgovorio kada su i zbog čega objavili priopćenje jasno pokazavši da drugih informacija i nema. Nijem je ostao i Zavod za javno zdravstvo kojem su novinari STV-a još u ponedjeljak uputili zamolbu za objašnjenje situacije, ali nikakav odgovor nisu dobili. Eto, tako se u Osijeku brine o građanima.

No, ipak, i upravo zahvaljujući problemu s komarcima, javila se sasvim mala, ali ipak nada da ima onih kojima je bar malo stalo. Koji ipak vide koji metar dalje od udobne fotelje i ne vide vlastiti narod samo kao glasove koji će osigurati  još koju godinu fotelje. 

Antonija Tomasović