Politika

POVRATAK U SABORSKE KLUPE

Sabor u srijedu nastavlja s radom raspravom o nestalima u Domovinskom ratu

Saborski zastupnici u srijedu se vraćaju u saborske klupe kada će raspravljati o prijedlogu zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, jedinstvenom zakonu koji će, ističu u Vladi, na jednom višem stupnju zaštititi temeljna prava nestalih i njihovih obitelji te pridonijeti očuvanju njihova dostojanstva.

Sabor   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: HINA

 Tim se zakonom reguliraju nematerijalna prava nestalih i članova obitelji nestalih osoba, propisuje se da nestale i smrtno stradale osobe za koje se ne zna mjesto ukopa te članovi njihovih obitelji imaju jednaka prava bez razlike jesu li bili pripadnici oružanih snaga ili civili, neovisno o rasi, spolu, jeziku, vjeroispovijesti, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovinskom stanju ili bilo kojem drugom statusu.

Zakonski prijedlog uređuje temeljna nematerijalna prava nestalih osoba i članova njihovih obitelji, sve segmente postupka traženja nestalih i smrtno stradalih osoba, vođenje evidencije nestalih osoba te svih ekshumiranih i identificiranih osoba, tijela nadležna za provedbu zakona i njihov djelokrug, suradnju s drugim državama i međunarodnim organizacijama i udrugama te prekršajne odredbe.

U zakonu među ostalim stoji da je potraga za nestalima i posmrtnim ostacima poginulih obveza hrvatske države, te se 30. kolovoza proglašava spomendanom - Danom sjećanja na nestale osobe.

U srijedu zastupnici će se očitovati i o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita , te Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji.

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućava se za svako dijete u obitelji dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine, a izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva te zabrana najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.

Na dnevnom redu je i Mostov prijedlog Zakona o Državnom sudbenom vijeću kojem je glavni cilj, navode predlagatelji, povećati učinkovitost i transparentnost u radu Vijeća, kao i objektivnost prilikom imenovanja sudaca te uspostaviti novi sustav ocjenjivanja rada sudaca.