Politika

NOVA GLAVNA TAJNICA VIJEĆA EUROPE

Pejčinović Burić pristižu čestitke, sprema li se rekonstrukcija Vlade?

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Marija Pejčinović Burić   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders dobio 105. Ministrici pristižu čestitke, a istovremeno, traži se njezina zamjena na mjestu ministrice vanjskih i europskih poslova, a nagađa se i o široj rekonstrukciji Vlade.

Hrvatska ministrica na čelu je Vijeća Europe! Funkciju preuzima u listopadu.

"Mislim da je bila velika čast biti samo kandidatom. Ja sam svakako očekivala da će biti dobro, ali do zadnjeg trenutka je bilo neizvjesno. Mislim da je Didier Reynders bio vrlo kvalitetan suparnik u ovom poslu", rekla je Pejčinović Burić nakon objave rezultata. 

A čestitke pristižu sa svih strana. Putem društvenih mreža među prvima su joj čestitali Goran Beus Richemberg iz Glasa, SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović, kao i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Posebno ponosni u Vladi. Premijer Andrej Plenković:

‘Ona je prva glavna tajnica iz RH i Hrvatica, ali je bio još jedan Austrijanac hrvatskog porijekla. Evo, to malo ljudi zna. Ja mislim da Marija zaslužuje aplauz cijele Vlade.‘‘

Evo reakcija ministrica Nine Obuljen Koržinek i Blaženke Divjak i ministra Darka Horvata:

‘‘To je ogroman uspjeh i potvrda tog ugleda kojeg naši diplomati i država imaju u tako važnoj međunarodnoj organizaciji‘‘.

‘‘Mislim da je i dobra poruka mladima, pogotovo djevojkama, jer ona je tek druga žena koja je na čelu Vijeća Europe, i to je sigurno veliki podstrek u smislu da je moguće razbiti ono što zovemo stakleni stropovi‘‘.

‘‘Stojimo iza toga da je ovo jedan veliki uspjeh vanjske politike RH.‘‘

Odlazak Pejčinović Burić na čelo Vijeća Europe otvara pitanje njezine zamjene na mjestu ministrice vanjskih i europskih poslova. Istovremeno, kako donosi Jutarnji list, najbliži suradnici premijera Plenkovića zagovaraju širu rekonstrukciju Vlade. Evo kako je to komentirao ministar financija Zdravko Marić:

‘‘Tu mi je negdje u papirima. Ma, naravno, nemojte to mene pitati. Ne znam ja zaista ništa‘‘.

Prema pisanju Lista, na ‘‘listi za odstrel‘‘, među ostalima, je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Evo njegove reakcije:

"To pitajte Plenkovića." Na pitanje je li on slaba karika dođe li do rekonstrukcije odgovorio je: "To će premijer odlučiti tko mu je slaba karika."

A kao najizglednije zamjene za Pejčinović Burić spominju se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i sadašnja državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić.