Osječko-baranjska

NAKON KOMARACA, NA RED JE DOŠLA AMBROZIJA

Zdravstvene i socijalne teme na 21. sjednici Županijske skupštine

Zdravstvene i socijalne teme uz uvijek aktualna pitanja o gospodarstvu obilježila su 21. sjednicu Županijske skupštine. Nakon komaraca na red je došla ambrozija.

Piše: Republika.eu / STV

Osječko - baranjska županija odgodila je primjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Župan kaže kako će pričekati s primjenom dok ga ne usvoje i druge županije i ako je moguće dok se ne isprave neke nejasnoće.

"Jer s tim zakonom domovi zdravlja vjerojatno će preći u fazu prošlosti. Neće više moći funkcionirati, neće biti likvidni u svom financijskom djelovanju i imat ćemo ono što se zove domove zdravlja koji će generirati ogromne gubitke", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Nakon komaraca na red je došla i ambrozija.

"Moramo svakako uzeti ozbiljno problematiku ambrozije i komaraca staviti na prvu točku dnevnog reda i možda imati konkretnije stvari i poteze koje ćemo povlačiti iduće godine jer mislim da uz ove sve nedaće koje su se u prošlosti dogodile na ovom dijelu Hrvatske, a u ovom slučaju govorim o OBŽ, najmanje nam treba sada i svake godine šest mjeseci ili tri mjeseca sezone alergena, ambrozije ili sezone komaraca", rekao je župan.

Govorilo se i o programu Zaželi, nakon što se pojavila informacija kako općine i gradovi ne dobivaju povrat novca za isplatu plaća zaposlenim ženama.

"Radi se o velikom povećanju alokacije sredstava, koje u ovom trenutku tijela koja provode, a to su udruge, ne mogu ili nemaju dovoljno kadrova da to na vrijeme odrade. Znači nije problem u ministarstvu, problem je u poveznici između ministarstva i udruga koje provode, koje su zadužene za provedbu tih projekata. Neće se dogoditi da ta sredstva ne budu isplaćena, neće se dogoditi da ta sredstva propadnu, ili da se općinama ne nadoknadi", kaže župan.

Županija će s Hrvatskim vodama sufinancirati projekt izgradnje sustava navodnjavanja Puškaš na području Općine Draž. Ukupna vrijednost je 17 milijuna kuna.

"Ovaj sustav navodnjavanja nam je veoma važan. On ima svoje dvije faze. Prva faza je izgradnja crpne stanice Puškaš, tj. crpne stanice Šarkanj, koja treba osigurati dovoljne količine vode, i onda samo uređenje kanalske mreže, odnosno postavljanje ustava da bi se nivelirala voda za navodnjavanje", rekla je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wendling.

U Županiji su ove godine prijavili izgradnju tri sustava navodnjavanja, vrijednosti 45 milijuna kuna. Jedan od prijedloga upućenih županu bio je i da na idućim sjednicama koordinacija načelnika i gradonačelnika budu i klubovi županijskih vijećnika, što je župan podržao. Govora je bilo i o gospodarstvu, pa je tako župan istaknuo kako su prihodi gospodarstva u 2018. bili 28,5 milijardi kuna, izvoz je porastao gotovo deset posto, a otvoreno je i petstotinjak novih tvrtki.