Crna kronika

SUD ZAPRIMIO ODLUKU VRHOVNOG SUDA

Sada je i službeno. Ukinuta oslobađajuća presuda bivšem županu Šišljagiću i županijskom pročelniku Marolinu, sudit će im se ponovo!

Ono što je naš portal pisao još u subotu, sada je i službeno potvrđeno! Osječki Županijski sud zaprimio je odluku Vrhovnog suda o ukidanju prvostupanjske oslobađajuće presude bivšem osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i bivšem pročelniku županijske Agencije za razvoj Martinu Marolinu iz 2016. godine i predmet vratio na ponovno odlučivanje, doznaje se u utorak na Županijskom sudu.

Ilustracija   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Hina

Vrhovni sud uvažio je žalbu Uskoka zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te odredio da će se ponovljeni postupak provesti pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Kako neslužbeno doznaje portal Republika.eu, predmet je dodjeljen sucu Davoru Mitroviću.

Sudac je to Kaznenog odjela, koji je na Županijski sud u Osijeku došao u veljači ove godine, i to sa Općinskog suda gdje je obavljao funkciju predsjednika. 

PROČITAJTEUkinuta oslobađajuća presuda Šišljagiću i Marolinu, opet će im se suditi za korupciju!

U svibnju 2016. Šišljagić i Marolin su nepravomoćno oslobođeni optužbe da su zlouporabom položaja i ovlasti oštetili Županiju za više od 122 tisuće kuna.

Uskok ih je teretio da su 2011. i 2012. godine, uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića, u nakani pribavljanja protupravne koristi na štetu Osječko-baranjske županije, u više navrata, od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala bespovratnu pomoć tražili da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa. Optuženi su da su tako pribavili protupravnu imovinsku korist, a Županiju oštetili za više od 122 tisuće kuna.

Maksimović je na pripremnom ročištu priznao krivnju za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te nepravomoćno proglašen krivim i uvjetno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci,  koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

U obrazloženju prvostupanjske presude iz 2016. godine sudsko vijeće je zaključilo da je više svjedoka potvrdilo kako su dio sredstava od dobivenih potpora predavali Zlatku Maksimoviću, ali da, osim iskaza Zlatka i Ane Maksimović, koji su ocijenjeni nevjerodostojnim, nema drugih dokaza da je posrednik Maksimović proslijeđivao novac Šišljagiću ili Marolinu.

Kako je Republika tada pisala, bio je to sudski presedan, koji se do tada nije dogodio ne samo u pravosuđu Republike Hrvatske, već i daleko širem jer je u tom slučaju osuđen "zviždač" koji je cijelu stvar prijavio USKOK-u, a bivši župan i njegov bliski suradnik Martin Marolin su nepravomoćnom prvostupanjskom presudom oslobođeni.