Putovanja

ODMAK OD POSLA I OBVEZA

Godišnji odmor - nužan za dušu i tijelo

Vrijeme je godišnjih odmora. Odmak od posla i svakodnevnih obveza nužan je za fizičko i psihičko zdravlje, a je li godišnji bolje provesti aktivno ili pasivno, u više navrata po manje dana ili u komadu, te koliko je dana odmora optimalno, provjerili smo sa stručnjacima.

Piše: Media Servis

 Godišnji odmor je makro-oporavak organizma, kaže psihologinja dr. Karmen Bradvica Kelava sa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

‘‘Znanstvena istraživanja su potvrdila kako nam odmor tijekom popodnevnih i večernjih sati i vikenda nije dovoljan za oporavak organizma od svakodnevnih radnih opterećenja. Potreban je cjelovitiji i dulji period kako bismo se doveli u stanje optimalnog funkcioniranja‘‘.

‘‘Osim što ima pozitivne učinke na zdravlje, godišnji odmor nas čini zadovoljnijima, smanjuje napetost, i daje nam mogućnost da se posvetimo aktivnostima za koje inače nemamo vremena.‘‘

Psihologinja upozorava na povezanost nekorištenja godišnjeg odmora s povišenim rizikom od bolesti srčano-žilnog sustava, pa čak i preranom smrti.

‘‘Pozitivni učinci odlaska na godišnji odmor ne zadržavaju se jako dugo pa je bolje koristiti godišnji odmor više puta tijekom godine, npr. tri puta po deset dana, umjesto da odjednom iskoristimo mjesec dana.‘‘

Broj dana nije toliko važan, koliko kvaliteta odmora, naglašava pak psihologinja dr. Ljiljana Muslić s Odjela za promicanje mentalnog zdravlja.

‘‘I koliko tijekom njega se zapravo uspijemo odmoriti i odmaknuti od posla, na neki način oporaviti.‘‘

A evo koji su znakovi da duša i tijelo vape za odmorom:

‘‘To je jedan osjećaj da smo rastegnuti i iscrpljeni zbog kontakata s drugim ljudima, da jednostavno imamo sve manje snage za to, i za radnu okolinu. Naravno, tu su i teškoće s koncentracijom. Ili, u obliku promjene u odnosima s kolegama, porast bezosjećajnosti i ravnodušnosti‘‘.

A je li bolje odmor provesti aktivno, ili je baterije za cijelu godinu bolje puniti pasivno? Psihologinja Bradvica Kelava kaže:

‘‘Aktivni oblik odmora poželjniji je za ljude koji rade na poslovima koji nisu toliko fizički zahtjevni, već pretežno obavljaju intelektualne i uredske poslove. A pasivni odmor je koristan za one koji se bave fizički težim poslovima‘‘.

I dodaje, godišnjeg odmora nemojte se odreći ni pod koju cijenu. A dobro je znati - pokazalo se da smo 8. dana odmora najzadovoljniji pa je poželjno ne prekidati ga ranije.