Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

U zemlji nikada nije bilo toliko besperspektivnosti i ne samo opće nacionalne bezvoljnosti i depresije jer nitko ne zna hoće li sutra biti bolje

"Vidim da je premijer sav u temperamentu i galamistički tražio da predsjednica ponovno ide u utrku za mjesto što ga obnaša na svoju korist i izgled, a na štetu zemlje. Službena objava iz Ureda predsjednice nije još uslijedila jer se želi fokusirati na svoje državničke poslove. Koje?! Na lijepi izgled, frizuru i garderobu, a u zemlji nikada nije bilo toliko besperspektivnosti i ne samo opće nacionalne bezvoljnosti i depresije jer nitko ne zna hoće li sutra biti bolje", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Nemojte očekivati da ću sada tabelarno i grafički dati prikaz kretanja Rumunja i nas mjereno DBP/Per capita. Ne! Postalo mi je dosadno objašnjavati podatke i pokazatelje kretanja makroekonomijskih agregata. Ionako se Vlada, premijer, 'estradni ministri' i predsjednica hvale sa stopom rasta od 3,9 posto? Ali, sada je razvidno da su Rumunji 20 godina ispred Hrvatske i njihova stopa realnog rasta je 4,5 posto ali u gotovo tri prethodne godine kontinuirano. Hrvatska stopa rasta od 3,9 posto s kojom se hvale je izmjerena za zadnja 3 mjeseca i sve to uz pad opće potrošnje od 2,9 posto, pad industrijske proizvodnje, povećani uvoz poljoprivrednih proizvoda, pad turističke potrošnje, zatvaranje industrije brodogradnje i njihove nadgradnje, dug za INA od 4,5 mlrd kuna, izgubljenu Arbitražu, 4,5 mlrd za Uljanik i 3. maj, Agrokor i etc. 

Mediji, neki oporbeni političari i poneki slobodoumni intelektualci i kolumnisti neprekidno upozoravaju hrvatsku javnost da 'kola idu strmoglavo niz brdo' i da se već vidi stijena na kojoj će se razbiti. Ali nacija još nije prihvatila činjenicu da je sudbina zemlje u rukama predsjednice i premijera. Ne želim niti spominjati Vladu i 'estradne ministre'. Uvijek, baš uvijek kada se nagomilaju nepovoljni pokazatelji koji upućuju na dramatizaciju nekih kretanja u zemlji, odmah se u javnosti čuje poruka premijera tzv. zvanog 'dedramatizator' koji riječi istrese kao s 'lopate'. Tvrdi da se eto ipak zemlja kreće u pozitivnom pravcu, usprkos činjenici da je sve gore od 'lani' i da je reforma izostala. Gledajte, kada slušate tzv. 'dedramatizatora'/"lobotomizatora' onda se zaključiti može: "Dobro je nama ali samo mi toga svjesni nismo". 

Kažu hadezeovci, pravdajući zaostajanje, pa kako je bilo i što je učinjeno u prethodnoj esdepeovskoj koalicijskoj Vladi? Suglasan sam. Ali u razdoblju vladavine sadašnjeg premijera i predsjednice Rumunji su u Europi izašli ispred Hrvatske i to još s tendencijom da će ih se teško sustići, barem ne za 20 godina. Zato želim prokomentirati 'ping-pong' što ga igraju premijer i predsjednica dok glava nacije koja prati kretanje političke loptice na malom prostoru zemlje sve brže ide 'lijevo-desno'. Već se vidi da je nacija ošamućena jer ne može više pratiti tu brzinu promjena shvaćanja političkog što ih predsjednica i premijer nude radi sebe, a ne zbog nacije. Nacija bi trebala biti osuđena gledati taj dvojac što punatira sebe i sebi i još više trpjeti jer se ti vlastodršci još nisu smjestili na mjesta nekih europskih političkih pozicija.

Tako predsjednica uz zavodljivu gestikulaciju komentira o Plenkoviću kao kandidatu za šefa Europskog vijeća: 'Ne znam što ćemo ako ode!' Moj odgovor kao jedinke iz nacije je: 'Ništa! Uostalom, kao niti do sada'. Zna li netko što radi i kuda premijer i Vlada vode zemlju? Vidim da je premijer sav u temperamentu i galamistički tražio da predsjednica ponovno ide u utrku za mjesto što ga obnaša na svoju korist i izgled, a na štetu zemlje. Službena objava iz Ureda predsjednice nije još uslijedila jer se želi fokusirati na svoje državničke poslove. Koje?! Na lijepi izgled, frizuru i garderobu, a u zemlji nikada nije bilo toliko besperspektivnosti i ne samo opće nacionalne bezvoljnosti i depresije jer nitko ne zna hoće li sutra biti bolje. 

Svi već vide rezultate prethodnog rada predsjednice i premijera zvanog 'dedramatizator'/'lobomizator'. I baš zato HDZ je sredinom lipnja poručio Kolindi Grabar-Kitarović kako očekuje njezinu ponovnu kandidaturu. Zašto bi se išta promijenilo, ionako je potreban još samo jedan njihov mandat pa da zemlja upadne u opću depresiju, a nacija u demografsko bezizlazno gibanje jer više ne će biti mladeži niti da ostane, niti da iseli, samo gereontologija. Svejedno, predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković rekao je da "je na njoj da pronađe pravi trenutak kako bi objavila kandidaturu te da ju HDZ-ovci čekaju raširenih ruku". Možda hadezeovci? Ali ne i nacija jer nitko još predsjednicu nije nazvao 'nacionale'. Ma, sve mi se više čini da premijeru i predsjednici imponiraju predsjednička mjesta u stranci i državi. Oni rade što žele bez obzira je li je stvarno stanje u državi rezultat lošeg rada Vlade i estradnih ministara ili pak 'skakutanja' u svlačionicama nogometne reprezentacije i središtima županija i gradova u zemlji. 

Gledajte, kada ste pročitali da je netko od viših, a ne daj Bože, ili visokih državnika pozvao premijera ili predsjednicu u bilateralni posjet. Dobro, reći ćete, a gđa Merkel? Ma, poziv gđe Merkel premijeru treba shvatiti kao obiteljski brifing. Znate onu maminu poruku: "Dođi sine da ti objasnim što smiješ, a što ne". Treba primijetiti da predsjednicu gđa Merkel ne poziva na brifing? Odustala je od nje jer više nema strpljenja objašnjavati njoj da je odgovorna za političko stanje u državi, a ne samo za svoj izgled, putovanja, raskoš i frizuru.

Uostalom, Znate što? Gledam jad i bijedu 'estradnog ministra' i njegovog 'šaptača' zvanog 'dedramatizator'/"lobotomizator" i vidim da je taj nesretnik, ministar Uprave, samo zrcalo političke vlastodržačke hadezeovske strukture. Rekao bi kardinal Bozanić: "Grijeh struktura". Gledam tog 'estradnog ministra' i vidim tu cijelu političku bulumentu kao "Grijeh struktura". Ne čudim se jer tzv. 'dedramatizator'/"lobotomizator" ne poštuje moral nacije. On u ime nacije forsira hadezeovski grabežni moral i još gore, drži institucije kao taoce dobrog života. S tim izmjenjenim pristupom moralu od strane novog hrvatskog hadezeovskog sustava vrijednosti 'dedramatizator'/"lobotomizator" maše kao da mu je uspjela reforma. Vjerujte, 'dedramatizatoru'/"lobomizator" je reforma uspjela. Potpuno su potisnuli tradicijski sustav hrvatske nacionalne vrijednosti. Sve su sveli na bezobzirnu podintelektualnu politiku grabeži i 'kastorstva'.

Prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.