Osječko-baranjska

RADOVI ĆE TRAJATI DVA MJESECA

U dva osječka parka kreće sječa 40-tak dotrajalih stabala

Osijek je grad koji ima više parkova nego trgova, a čak tri se nalaze na listi spomenika parkovne arhitekture. Gradsko drveće i zelenilo pluća su grada i njegov veliki estetski adut, ali zahtjevaju i redovitu skrb i održavanje. U gradskoj upravi predstavili su plan i program sječe dotrajalih stabala za ovu godinu u Perivoju kralja Tomislava i Parku kralja Petra Krešimira četvrtog.

Piše: Republika.eu / STV

Staro i dotrajalo drveće mora van, a zamijenit će ga novo. Sve se, kažu u gradu, radi u skladu s propisanim pravilnicima i dozvolama. Glavni je cilj sigurnost građana, a potom i estetika parkovne arhitekture, kojom se grad Osijek ponosi.

"Nažalost imamo jako puno opasnih stabala i moramo raditi nekakve kompromise. Uvijek nastojimo, bez obzira radilo se o zaštićenim parkovima i perivoju, ili o drugim parkovima i javnim zelenim površinama saditi uvijek više nego uklonimo", kaže Jasenka Vizentaner iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka.

U Perivoju kralja Tomislava za rušenje je 18 stabala, a u Parku kralja Petra Krešimira četvrtog 19. Radovi započinju danas i potrajat će dva mjeseca. Obavit će ih obučeni tim radne jedinice Zelenilo tvrtke Unikom.

"Prvo ćemo ukloniti ono što je najopasnije, kao što je magistra rekla, u Drvnegradu, takozvani dio uz dječje igralište u Perivoju Kralja Tomislava. Tamo imamo nasade 18 stabala uglavnom srebrenolisnog javora koji je najproblematičniji. U prvoj fazi koju smo vršili rano proljetos povratnim rezom smo stabilizirali krošnje kako bi umanjili opasnost sudionika u prometu, djecu i sve ostalo ćšto se tamo odvija", kaže voditelj RJ Zelenilo Stjepan Giesler.

Perivoj kralja Tomislava i Park kralja Petra Krešimira četvrtog dva su od tri osječka spomenika parkovne arhitekture. Nakon sječe dotrajalih stabala krenut će i sadnja novih. Na godišnjoj razini na svim zelenim površinama u gradu posječe se oko 500 stabala, a zasadi novih oko 700.