Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

Laži i obmane predsjedničkih izbora

Što smo propustili na satu demokracije, kako nam se dogodilo propadanje gospodarsko, kulturno, moralno i demografsko? Postaje zanimljivo, ovo oko izbora za čelno mjesto u Državi Hrvatskoj, na jednoj strani „crna rupa“ moralnog propadanja a na drugoj strani kandidati kao da iz samih svetačkih krugova dolaze.

Branko Bogdanović   FOTO:STV
Piše: Branko Bogdanović

Peru se akteri koruptivnih djela kod Premijera u ispovjedaonici kao da će tri Oče naša, tri zdravo Marijo i tri slava Ocu isprati sve grijehe prošlosti. Mene kao promatrača samo zanima ima li između ministara i Premijera posrednika ili se direktno obraćaju „Svemogućemu Ocu“? Kada su se klesale zapovjedi u kamenu, jedno je sigurno, nije bilo govora o izdaji vlastita naroda, njegovu uništenju i zatiranju teško stečenog povijesnog prava na domovinu. Gospodo za djela koja činite računa vam se kao smrtni grijeh jedino ako se u svojoj vulgarnosti hvaljenja Isusa i Marije ne javlja vaše zmijsko srce. Naravno, nisam ja pozvan da vam sudim niti da prvi kamen bacim, o vašim grijesima su vam trebali govoriti fratri i crkveni „namještenici“ no kako stvari stoje zakopčani ste u iste košulje. Kada stanete pred oko kamere, svi vi koji ste na neki način zanimljivi javnosti, kome se obraćate, koga zamišljate da sluša vaše idiotarije i nebuloze? Jesu li to, po vašem mišljenju, oni koji pozdravljaju sa „Hvaljen Isus i Marija“ ili ste svjesni društva u cjelini? Smatrate li da su dostatni za vaše postojanje samo oni koji žive vjeru ili vam trebaju i oni koji žive u „grijehu“ vlastita rada? Ne mislite valjda da je Hrvatska toliko nepismena da joj do iznemoglosti možete prodavati „muda pod bubrege“? Imamo li pravo barem postaviti pitanje ako ne i posumnjati u samostalnost Premijerovih odluka ili da konkretiziram, upravlja li Premijer svim procesima u Vladi? Ako ne, što je nama činiti, ako da, što ga onda sputava da kadrovira mudrije? Previše je pitanja koja dokazuju da vlada apsolutna konfuzija, volim to nazvati kaosom. Jedno se pitanje izdvaja kao osnova za sva ostala nagađanja i sumnje a to je; gdje je nestao novac, gdje je kapital, gdje je investicijski potencijal moderne mlade europske države? Prepoznatljivo je  da se nešto čudno događa u bankarskom sektoru, ili se grupiraju ili nestaju, no jedno je sigurno, poslovanja su preuzeli bankomati i virtualni modeli plaćanja. Naša je nesreća jer smo narod koji vjeruje u gotovinu, u šuškave novčanice u džepu, vjerujemo svojim očima, manje mašti. Neću izmisliti toplu vodu ako ustvrdim da je na nesreću velike većine nas građana novac otišao u mračne kutove kriminala i korupcije. Normalni gotovinski tokovi ne vode se u legalnim poslovnim odnosima, ti tokovi preselili su na rubove legalnog u okrilje polusvijeta izgrađenog nakaradnim javnim nabavama, državnim poticajima, izmišljenim naknadama intelektualnih usluga te svoj sili nezasluženih povlaštenih primanja. 

Promatrajte sad kroz te naočale i trud kandidata za nadolazeće izbore, kako će i na koji način doći do sredstava potrebnih za predstavljanje  biračima i dobivanje povjerenja gotovo milijuna sve jadnijih i sve siromašnijih građana. Stranke koje ih predlažu ili podupiru nisu sretne da jednoga kandidata nagrade sa milijunima pa se za sredstvima poseže na sumnjiva i građanima nezamisliva mjesta kolanja istoga onoga sumnjiva kapitala radi kojega se prodaje duša vragu. Velika obećanja za posao po službenoj dužnosti, govori da niti jedan kandidat izazivač nema spoznaja koliko je ograničena uloga za koju se kandidiraju. Bar tako u svojim izjavama djeluju što daje naslutiti ili apsolutno neznanje ili apsolutnu dvoličnost. Ostaje na vama da to prepoznate. Naglašavao sam ranije i još jednom skrećem pozornost na uhodane tematike koje su se rabile u dosadašnjim kampanjama a koje apsolutno nemaju veze sa ovlastima niti sa dužnostima Predsjedni/ka/ce Hrvatske. Nedostatak koncepta zauzimanja strateških odluka i inicijativa pokazati će sve slabosti neozbiljnih, kratko-karijernih marginalaca. Ozbiljne teme izbjeglica, sigurnosti granica, strukturne i kohezijske inicijative te uloga Hrvatske u izgradnji i napretku eurozone odnosno pozicioniranje u društvo naprednih stabilnih demokracija, nećete čuti osim ako ih ne aktualizira kandidat ili kandidatkinja koji razumiju ulogu Predsjednika jedne europske zemlje. Teme kao što su borba protiv korupcije i izmjene zakona kroz ustavne i referendumske inicijative zasigurno nisu u domeni niti prioritetu predsjedničke funkcije ali se deklarativno mogu spominjati kao Vladini prioriteti. Neka vam u praćenju izričaja kandidata budu bitne teme kaje spominjem jer se u ostalim nebitnim sukobljenim temama suštinski ne razlikuju niti lijevi niti desni niti oni u centru ma što da im to svrstavanje u predstojećoj kampanji značilo.

U nedostatku strategijskih reformskih rješenja politička se scena dodatno usložnjava kako bi se i ovako siromašna atraktivna događanja banalizirala do elementarne ispraznosti.

Ova priča o zahvaćanju glasača kroz stranke, pokrete i udruge u potpunosti je promašena strategija koju treba odbaciti i u startu se posvetiti građanima sa originalnim jasnim stavovima o temama koje iste te građane muče ili nasušno zanimaju a u okvirima su predsjedničkih ovlast.

Kandidati koji zahvaćaju stranke a ne ljude, čine kardinalnu  grešku. Iskreno se nadam da će ona ili onaj pravi poslušati ove dobronamjerne savjete ako do njih stigne moje „mudrovanje“.

Branko Bogdanović
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.