Politika

NIŽU SE REAKCIJE OPORBE

Uoči koalicijskog sastanka HDZ tvrdi da je koalicija stabilna

Koalicijski sastanak na kojem bi se mogao saznati nasljednik ministra Kuščevića, počinje u 13.30 sati u Banskim dvorima. Kao potencijalna imena spominju se državni tajnici u Ministarstvu uprave, Darko Nekić i Josipa Rimac. U međuvremenu, nižu se reakcije vladajućih i oporbe na Kuščevićevu smjenu.

Lovro Kuščević i Andrej Plenković   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Iako se postavlja pitanje hoće li Vladu napustiti HNS koji je zatražio smjenu Kuščevića, HDZ-ov Branko Bačić tvrdi - koalicija je stabilna.

"Mi ćemo nastaviti raditi u Vladi s ovom vladajućom koalicijom. U petak ćemo izglasovati sve ono što smo stavili na dnevni red i što smo raspravili i vidimo se na jesen."

Bačić dodaje da ostavka ministra nema veze sa zahtjevom HNS.
"Kada bismo pristali na ultimatum bilo koje stranke u toj koaliciji, radije bismo išli na izvanredne parlamentarne izbore, nego što bismo protiv svog uvjerenja mijenjali ministre i dužnosnike iz HDZ-a, zato što se to ne sviđa nekome."

Da HNS neće biti izbačen iz koalicije, vjeruje i član predsjedništva te stranke, Milorad Batinić.

"To je scenarij koji vjerujem da se neće dogoditi. Ovo što je premijer povukao, to je ispravan državnički potez."

Politički analitičar Žarko Puhovski ipak smatra da Plenković neće ignorirati ponašanje HNS-a.

"Nego će ih, po mom sudu, tretirati kao odgovorne ili suodgovornim za pritiske, za koje je on sam rekao da ih ne podnosi. Pitanje je samo hoće li u ime pokrenutih aktivnosti, pokušati ostaviti u Vladi ministricu obrazovanja i znanosti, koja je ionako nestranačka."

Na Kuščevićevu ostavku stižu i reakcije oporbe.

Čelnik Demokrata Mirando Mrsić na Facebooku je napisao da bi zbog sličnih afera ostavku trebali dati i ministri Gabrijela Žalac, Marko Pavić, Tomislav Tolušić i Goran Marić.

Evo komentara i čelnika MOST-a Bože Petrova:

"Ono što meni nije jasno je kako netko ne može biti dovoljno častan da obavlja funkciju ministra, ali je dovoljno po njima častan da bude hrvatski saborski zastupnik."