Osječko-baranjska

NE BUDITE META

Policija upozorava: Čuvajte se lopova tijekom ljetnih mjeseci!

Iako se po vremenskim prilikama možda ne bi dalo zaključiti, ipak se nalazimo u najtoplijem dijelu godine kada mnogi osvježenje traže na godišnjim odmorima ili bar na bazenima i kupalištima. No, tada građani mogu biti na meti lopova i provalnika, upozoravaju u policiji iz koje su i ove godine uputili korisne savjete što učiniti kako ne bi bili meta kriminalcima.

Ilustracija   FOTO:cocoparisienne / Pixabay
Piše: Republika.eu / STV

Samo sam na minutu okrenuo leđa stvarima. Mislila sam da mi tu nitko neće dirati bicikl. Nismo trebali svima objaviti da idemo na godišnji odmor. Samo neke su ovo od izjava koje policajci često čuju od žrtava lopova, provalnika i džepara. I ovoga ljeta stoga u Policijskoj upravi osječko baranjskoj pozivaju građane na oprez. Onima koji odlaze na godišnje odmore izvan svog prebivališta savjetuju prije svega da dobro provjere jesu li zaključali sva vrata i prozore, ali i osigurali sve druge potencijalne ulazne točke u svoj dom. Uz to, savjetuju građanima i da razviju dobre odnose sa susjedima.

"Postoji jedna izreka "dobar susjed, siguran dom". Sama riječ govori da u biti bi svi mi koji odlazimo na godišnje odmore trebali u cilju očuvanja svoje osobne imovine stupiti u kontakt s osobama od povjerenja, a najbolje bi tu bilo da se obratimo susjedu i da budemo u dobrim odnosima sa susjedstvom iz razloga što su oni odmah tu prvi koji mogu pomoći", kaže policijski službenik Odjela za prevenciju PU osječko-baranjske Marko Marić.

Građani bi pozornost trebali obratiti i na sve ono što potencijalnim provalnicima može ukazati da kod kuće nema nikoga. Nagomilana pošta, neupaljena svjetla tijekom večeri, i slično pravi su mamci za lopove. I ovdje su prva linija obrane susjedi, prijatelji i rodbina koje bi trebali zamoliti da tu i tamo isprazne poštanski sandučić, nakratko otvore prozore, upale svjetla i općenito provjere je li sve u redu. Moderni provalnici su i sofisticirani, te svoje žrtve nerijetko traže i putem društvenih mreža.

"Vrlo često možemo vidjeti da se na društvenim mrežama objavljuje status da smo godišnji odmor u vremenu od tog i tog do tog i tog, to samim time govorimo eventualnim počiniteljima da nas nema u tom vremenu doma pa prema tome to je jedan od znakova", ističe Marić.

A čuvati se treba i na bazenima i kupalištima. Kako su u Osijeku često bicikli meta kradljivaca u policiji pozivaju građane da svoje dvokotače osiguraju kvalitetnim lancima, da ih privežu na način da je osigurano što više konstrukcije bicikla, a ne samo primjerice kotač, te da to učine na mjestu koje je vidljivo njima, ali i drugim kupačima. Savjete u policiji imaju i kako se zaštititi od džepara, a prvi je da treba što manje stvari nositi na plažu.

"Nikakve vrijednije stvari koje im u biti stvarno ne trebaju ne bi trebali nositi na plažu, a posebice nekakav preveliki iznos novca koji u biti nakon provedenog dana opet vraćaju kući. Znači potrebno je po mogućnosti ne nositi prijenosna računala, novčanike, mobitele i sve nebitne stvari koje su vrijedne, koje mogu biti meta počinjenja kaznenih djela krađa", upozorava Marić.

U slučaju da ipak dođe do krađe nužno je odmah obavijestiti policiju. A u policijskoj upravi Osječko-baranjskoj kažu kako nažalost zbog nedostatka policijskih službenika ni ove godine neće moći osigurati policajce na biciklima na osječkim kupalištima kao što je to bio slučaj ranijih godina. Ipak, tijekom ljetnih mjeseci u suradnji sa Športskim objektima policijski službenici će patrolirati osječkom Copacabanom u vrijeme najvećih gužvi.