Osječko-baranjska

NIZ MEĐUSOBNIH OPTUŽBI

Osječko gradsko vijeće o komarcima, zelenilu i komunalnim redarima

Iako je dio Osječana vjerojatno već pomalo zaboravio ovogodišnju najezdu komaraca te su im na umu drugi problemi, tema komaraca našla se na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća i to kao kritika oporbe. Baš kao u danima prije nego što je problem konačno većim dijelom riješen aviotretiranjem pljuštala su predbacivanja i optužbe. Govora je na sjednici bilo i o hortikulturi grada, te komunalnim redarima, a gradska uprava zadužila se za 25 milijuna kuna.

Osječko gradsko vijeće o komarcima, zelenilu i komunalnim redarima   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Sve je počelo još jednim performansom HDZ-ovog vijećnika Milana Opačka koje je pred svoje izlaganje govornicu oblijepio papirima na kojima su se našle razni komentari vezani uz najezdu komaraca u Osijeku. Opačak je ustvrdio kako je za taj problem kriva nesposobnost gradske vlasti.

"Hoćete li se ispričati građanima grada Osijeka što ste ih obmanjivali da se ne smiju špricati komarci avionima, hoćete li se ispričati građanima što ste htjeli da avioni iz druge države špricaju komarce a imamo domaće izvođače, hoćete li se ispričati što niste zatražili financijsku pomoć od države?", pitao je vijećnik HDZ-a Milan Opačak.

"Ne znam za što bih se trebao ispričat, kome? Vama, ili bih se trebao ispričati što govorim istinu? Građanima. Da se građanima ispričam zato što govorim istinu? Vi morate povući kronologiju kako se nešto događalo pa tako i ove godine. A ja ću još jednom lijepo ponoviti, a vi provjerite medijski, znači prvi koji je potencirao ove godine i uključio se prema državi da ide u borbu protiv komaraca je bio Grad Osijek", odgovorio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Piližota je Opačku najviše zamjerio što je tvrdio kako je prigradsko naselje Josipovac tretirano protiv komaraca tek nakon što je na konferenciji za novinare pozvao građane da zatrpaju gradsku upravu pozivima. Piližota je, naime ustvrdio kako je Josipovac u planu tretiranja već bio dva dana prije održane konferencije. Nakon toga uslijedio je i niz drugih međusobnih optužbi.

"Rekli ste, dobro ima nekih stvari koje možda nisam ni znao, ali rekli ste niz činjenica i netočnih tvrdnja koje može se provjeriti vrlo lako da nisu takve", rekao je Opačak.

A jedna od glavnih tema današnje sjednice bilo je i zelenilo u gradu Osijeku. Vijećnica HDZ-a Ivana Šojat ustvrdila je kako se u gradu sijeku velika, zdrava stabla, te se umjesto njih sade patuljasta koja osim estetske nemaju nikakvu vrijednost.

"Pa bi zato, eto, moja molba usrdna bila da, ako se već sijeku neka stabla neka se umjesto njih sade naše autohtone vrste prema kojima i alergijskih reakcija ima manje, nego na te nesretne breze koje su gotovo platili glavom u Tenji, pa neka se sade lipe i platane koje apsorbiraju 70% sunčeve svjetlosti koja samim tim ne može doprijeti do asfalta koji se tijekom ljeta usije", rekla je HDZ-ova Ivana Šojat.

U gradskoj upravi odgovorili su kako je jedna od kritika zbog koje Osijek nije dobio zlatni cvijet to što se nije dovoljno vodilo brigu o starim stablima. Dodaju i kako je samo u prošloj godini posječeno 520 stabala koja su postala opasna, a zasađeno ih je 760. Što se pak tiče minijaturnih stabala kažu kako dio stabala jesu manja i ona idu tamo gdje se zbog infrastrukture ne može posaditi ona s dubljim korijenom, a dio su mlada stabla koja tek trebaju izrasti. Gradsko vijeće usvojilo je danas i izmjene Odluke o komunalnom redu u skladu s novim Zakonom o komunalnom redarstvu, a najveće izmjene u novoj Odluci odnose se na komunalne redare. No, i vladajući i oporba složili su se kako se komunalnim redarima stalno povećavaju ovlasti i opseg posla, a broj im se smanjuje.

"Što se tiče tih samih ovlasti komunalnih redara koje je zakon sad malo proširio i povećao da tako kažem, oni su ovlašteni uzimati iskaze, oni su ovlašteni legitimirati ljude. Daleko je to od onoga što smo mi očekivali da će komunalni redar jednoga dana biti, da će imati puni auoritet kao komunalni policajac, ali eto ove izmjene zakona to ovoga puta to nisu prepoznale", rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Siniša Gregoran.

"Broj komunalnih redara za ovako veliku jedinicu lokalne samouoprave je ispod svih kritika", rekao je vijećnik Milan Kamenko.

"Imamo suglasje oko toga da je broj komunalnih redara u gradu Osijeku u svakom slučaju premali. Ja se slažem, mislim da ih je 4 ili 6 za područje grada ove veličine, u svakom slučaju to nije dovoljno", kaže SDP-ov Milan Blagojević.

"S ove govornice apeliram prema gradskoj upravi da razmisli o povećanju broja komunalnih redara i eventualno o izmjeni radnog vremena istih", kaže HNS-ov Marin Babić.

Hoće li ove kritike i apeli nešto postići, tek preostaje vidjeti. A odlukom Gradskog vijeća grad se s dva kredita zadužio za ukupno 25 milijuna kuna kod komercijalnih banaka. 15 milijuna kuna kredit je za projekte kao što su Stara pekara, Sakuntala park, energetska obnova škola te izgradnja biciklističkih staza. 10 milijuna pak grad se zadužio za uređenje oborinske odvodnje u poduzetničkoj zoni Nemetin.