Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan obilježio tragičan slučaj u Đakovu

Tragičan slučaj u Centru za socijalnu skrb zavio je Đakovo u crno. Javnost je šokirala i priča o djevojčici koju je otac ostavio u vrelom automobilu, a koja je naposljetku, nažalost, preminula. Rasplet je ovoga tjedna dobila situacija oko sad već bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, a jedna od dobrih vijesti je da će lijek spinraza od sada biti dostupan svima.

Centar za socijalnu skrb u Đakovu   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Crn je bio početak tjedna za Đakovo. Tamošnju socijalnu radnicu Blaženku Poplašen na radnom je mjestu ubio korisnik Centra za socijalnu skrb, a njezinog je kolegu teško ranio. Policijska potraga za 61-godišnjim napadačem trajala je 8 sati. Ovaj je slučaj ponovno otvorio pitanje ogromnih problema u sustavu socijalne srkb. Resorna ministrica Nada Murganić:

‘Što se to događa da upravo oni koji najviše pomažu našim građanima - stradavaju nevini, i to na svome radnome mjestu?‘‘ Nakon tragedije, premijer Plenković obećao je socijalnim radnicima status službene osobe. Tužan epilog šokantnog slučaja iz Rovinja. Četverogodišnja djevojčica koju je otac ostavio u pregrijanom automobilu - preminula je, a ocu prijeti kazna zatvora do 15 godina. Javnost je potresla i priča o dvogodišnjem dječaku kojega je susjeda, potrhanjenoga i s brojnim ozljedama, dovela u bolnicu. Majka mu je bila na sezonskom radu, a njega je čuvala dadilja. Obje su uhićene, a dječak se oporavlja. Smješten je u Dječji dom u Nazorovoj.

Lovro Kuščević više nije ministar uprave niti politički tajnik HDZ-a. U jeku afera s nekretninama podnio je ostavku koju je premijer prihvatio.

‘‘Jasno mi je da ova negativna medijska percepcija, temeljem neosnovanih napada na mene, predstavlja veliki teret i na stranku i Vladu RH.‘‘ Kandidat za njegova nasljednika u Vladi je Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku i šef HDZ-ovog Odbora za upravu.Nakon Kuščevićeve ostavke održan je koalicijski sastanak. Glavno pitanje bilo je kako će se premijer postaviti prema HNS-u, koji je putem medija tražio Kuščevićevu smjenu. Epilog sastanka- vladajuća koalicija ostaje u istom sastavu. Čelnik HSLS-a Darinko Kosor i HNS-ov Ivan Vrdoljak:

"Što se tiče HSLS-a, kao jednog od rijetkih predizbornih partnera HDZ-a, ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet unutar koalicije. Mislim da sam više nego jasan i to sam vrlo jasno rekao i predsjedniku HDZ-a."

"Liberalne političke opcije kao što je HNS ako nešto ne smijete uzeti- to je onda pravo na stav", poručio je Vrdoljak.Kasnije istoga dana premijer objavljuje- dobio je potporu stranke za ambicioznu rekonstrukciju Vlade. Sutra bi se s najbližim suradnicima trebao dogovoriti kada će u Saboru predstaviti nove ministre.

‘‘Na način da idemo ambiciozno ka ostvarivanju svih naših programskih ciljeva.‘‘Oporba smatra- od rekonstrukcije bi bolji bili prijevremeni parlamentarni izbori:

"Ali ovo što ovoj zemlji treba je nova, suvisla, razumna Vlada koja će zemljom upravljati i neće vladati na ovaj način i zapravo cijelo vrijeme stišavati buru koja se događa ispod razine mora".Još se ne zna - koji su to ministri koji će otići u Plenkovićevoj rekonstrukciji. Istovremeno, SDP prikuplja potpise za pokretanje postupka opoziva ministra državne imovine Goran Marić, uz kojeg se posljednjih tjedana vežu brojne afere s nekretninama, kao i ministrice Gabrijele Žalac i ministra Tomislava Tolušića. A rekonstrukciju Vlade komentirala je za MS predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović:

"Iako držim da je sad već pomalo kasno, s obzirom na trendove, međutim ta rekonstrukcija imat će moju poptunu potporu sve u funkciji efikasnijeg rada Vlade".

Stravična prometna nesreća dogodila se u četvrtak na naplatnim kućicama Sveta Helena. Vozač BMW- naletio je, bez kočenja, na dva automobila, pri čemu je teško ozljeđena tročlana obitelj. A bilo je i dobrih vijesti - lijek spinraza od sada će biti dostupan i djeci koja su na respiratoru, kao i starijima od 18. Odluka je to Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Split je sedmu godinu pod opsadom partijanera. U tijeku je Ultra Europe festival, koji se ove godine održava na novoj lokaciji - na stadionu Park mladeži.