Nogomet

SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO

Godina dana od Vatrenog finala u Rusiji

Godinu dana prošlo je od najvećeg sportskog događaja u hrvatskoj povijesti, Vatreni su 15. srpnja 2018. igrali finale svjetskog nogometnog prvenstva protiv Francuske koja je sa 4:2 u Moskvi postala svjetski prvak.

Doček Vatrenih   FOTO:facebook.com/Hrvatskareprezentacijaofficial/
Piše: Media Servis

 Sve je tada stalo. Ne samo Hrvatska, već i cijeli svijet. Svi su bili uz malu zemlju velikog srca koja je dramatičnim pobjedama u nokaut fazi, a pogotvo onom nad velikom Engleskom u polufinalu zadobila poštovanje cijelog svijeta. Svatko se tih dana osjećao kao Hrvat, kao netko tko se nikada ne predaje unatoč rezultatskom ili bilo kakvom drugom minusu. Epilog finalne utakmice je poznat, na njega ne treba previše trošiti riječi.

Više je značila ta energija koja je bajkovitih mjesec dana vladala u zemlji koja ima tisuće mana, u kojoj ljudi možda jedva spajaju kraj s krajem, ali u kojoj se tada na sve to nekako zaboravilo. Veliki britanski komentator Martin Tyler jednom je rekao da samo nogomet može učiniti da se tako čudesno osjećate. Imao je pravo.

Uspomenu na slavne ruske dane svaki Hrvat koji je imao sreću živjeti u vrijeme Modrića, Rakitića, Mandžukića i ostalih Vatrenih ratnika pamtit će do kraja života. Izjavu koja sažima sve lude i nezaboravne emocije dao je Zlatko Dalić neposredno nakon finala:

''Mala zemlja, veliki snovi.''

15.srpnja 2018. izgubili smo samo nogometnu utakmicu, a dobili sve ostalo. 15.srpnja slavili smo ne samo Vatrene, već i sve nas. Naš mentalitet, ponos i prkos koji su srebrne nogometaše odveli do finala možda i više od same igre. Svijet voli pobjednike, a svijet je tada volio Hrvatsku. Svjetsko prvenststvo je završilo, Međutim, za Hrvate tu nije bio kraj, osvanuo je sljedeći nezaboravan dan, ali o njemu više sutra.