Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Gradska bulumenta je čvrsto zgrabila Osijek i vode ga u potpuno zaostajanje i izolaciju

"Gradska bulumenta je čvrsto zgrabila Osijek i vode ga u potpuno zaostajanje i izolaciju. Ta je politička bulumenta, bez vizije kako bi Osijek trebao izgledati za 10 godina, nesvjesna da je odgovorna za njegovo urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje, posebno izraženo u zadnjih 6 godina. Oni ne znaju kako će i kamo hoće ali su s jasno izraženim stavom da prijevremene izbore za gradonačelnika neće!", kaže prof. Nedeljko Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Gotovo u pravilu neki angažirani autori opisuju stanje u Osijeku, Osječko-baranjske županije i Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Sve kao da se nezaustavljivo urušava i propada. Jedino što se vidljivo nameće i raste je snažna socijalna diferencijacija proizašla iz poremećene socijalno-ekonomijske strukture stanovništva. I sam sam napisao i objavio više stotina kolumna u Glasu Slavonije, Republika.eu i drugim portalima što su prenosili moje kolumne u kojima je upozoravano na nezaustavljivo zaostajanje svega i svih u Regiji. Znate što? Cijelo vrijeme sam na godišnjem odmoru uvjeravao sebe da je Dalmacija siromašna, čak izučavao neka istraživanja o zaostajanju te Regije. Mnogi autori posebno izdvajaju gospodarstveno i demografsko urušavanju Splita i otoka, posebno Brača, Hvara, Visa, Šolote i Čiova i drugih. Međutim, kad sam komparirao zatečeno stanje Dalmacije s regijom Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, Split s Osijekom, doživio sam intelektualni otpor koji me usmjerava da su Osijek i regija, mjereno rastom kao zakonitim kretanjem i razvijenosti kao dostignutim stanjem, ušli u razdoblje nezaustavljivog zaostajanja mjereno makroekonomijskim agregatima. 

Čak, posjet predsjednice Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji stvorio je u mojoj svijesti percepciju da je njezin dolazak na kulturni događaj ostavio dojam njene želje da dan provede u egzotičnoj prirodnoj sredini. Da, egzotični kraj jer osim ljepote Đakovačkih vezova ili Ergele lipicanera predsjednica je mogla vidjeti samo dva proizvodna kapaciteta na kojima se treba razabrati politika rasta i razvoja Osijeka i Osječko-baranjske županije. Gledajte, boraviti u Splitu ili na Braču i istraživački komentirati tamošnje prirodno, proizvedeno društveno bogatstvo i snažnu turističku ponudu i potrošnju, a razmišljati o općem stanju nerazvijenosti Osijeka i Osječko-baranjske županije, iole ozbiljnom znanstveniku istraživački razum budi bunt i poruku. Bunt, jer se radi o potpuno različite dvije prirodne sredine u čijim sadržajima se ne može prepoznati suvisla hrvatska ekonomijska politika. Dok poruka istinoljubivih intelektualca, glede zatečenog stanja društvenog i općeg standarda, treba biti usmjerena Vladi pitanjem: "Jeste li svjesni da se socijalno-ekonomijskom politikom u zemlji podiže strašna diferencijacija njezinih prirodnih sredina?". Gledajte, sadašnja se ekonomijska politika, koju političke vlasti Osijeka i Osječko-baranjske županije ali i regije sprovode, ne može nazvati razvojna. Ona je dosegnula u krizi karakteristike stagnantnog gospodarstva. Trebati će 20 godina da npr. Osijek dostigne Split, mjereno makroekonomijskim agregatima ali i mikroekonomijskim efektima, u urbanim, gospodarstvenim i demografskim kretanjima. 

Da, trebati će dva desetljeća osječkom rastu i razvoju i to uz pretpostavku da Splitu u tome razdoblju bude isto kao što mu je danas. Jeste li svjesni o kakvoj se nacionalnoj avanturi radi, a u koju su naciju i zemlju uvukle vlastodržačke strukture zadnjih 30 godina. Znate što? Ne zabrinjava mene Split-grad koji je u prošlosti po proizvodnim potencijalima bio slabiji od Osijeka. Mene zabrinjava Osijek i Osječko-baranjska županija kojima je politička struktura zadnjih 30 godina oduzela šansu nesmetanog i ubrzanog rasta i razvoja, mjereno agregatima srednjoeuropskih razvijenih gradova. I, ne samo šansu. Politička i vlastodržačka bulumenta izmaknuli su realnu proizvodnu osnovicu za održivi rast i razvoj na cijeloj regiji Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Split i Dalmacija mogu se oporaviti u samo jednom vlastodržačkom mandatu u kome bi turizam dobio apsolutni prioritet u smislu nove turističke politike mjereno s najuspješnijim turističkim zemljama ovoga dijela Europe. Međutim, Osijek i Osječko-baranjska županija ne mogu se oporaviti niti za 50 godina ukoliko politička struktura ne shvati da mora dovesti brutalne investicije, novu radnu snagu i brojno stanovništvo u izgradnji i pokretanju visokog broja mega projekata i specifičnih proizvodnji vezane za koplementarne i komparativne prednosti te prirodne sredine. 

Danas Osijek klizi prema zaostalom slavonskom gradiću u kome se sve više živi od institucija na državnom proračunu, nešto malo na poljoprivredi i malom i srednjem gospodarstvu. Izostala su mega ulaganja u industriju. Posebno je zanemarena politika reindustrijalizacije Osijeka, OBŽ-e i Regije. Osijek gubi status vodećeg grada i sve se više udaljuje od perspektive da postane metropola Istočne Hrvatske. Samo na taj način i politikom rekonstitucije Osijek induktivno može pokrenuti sve gradove i sva sela u Regiji. Čekati intervenciju Države i Vlade znači i dalje nazadovati do nesagledivih posljedica ne samo urbanih, gospodarstvenih i demografskih, nego i političkih.

Cilj političkog rada u Osijeku i Županiji je ispuniti obećanja iz kampanje o smanjenju poreza, privlačenju investicija i poboljšanju tržišta rada! Zašto se taj politički cilj usmjeren na podizanje Županije i svih njezinih gradova i sela slabo realizira? Sve češće svjedoči se iseljavanju domicilnog stanovništva, nedostatku krupnih investicija i ne funkcioniranju politike tržišta rada. Što se tiče projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" gotovo je nevjerojatna diskrepanca između politički izgovorenog i realno uloženog u rast i razvoj te regije i svih njezinih gradova i sela. Prije nekoliko dana pročitao sam da se novac iz projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" ulaže u financiranje, kupnju i adaptaciju hotela na Rabu. Ukoliko je tome tako, ništa mi drugo ne preostaje osim uzvik: "Ma bravo estradna ministrice i Vlado!?". Uostalom, kako je da je, nikako nije ne važno da se na zapuštenim ulicama grada Osijeka mogu primijetiti skupi automobili, a na nogostupima strašna socijalna diferencijacija između građana. Ljudi prolaze pored zapuštenih fasada bez osmijeha, razgovora, pogleda i zabrinutih izgleda lica. Nekako nitko više ništa ne očekuje od gradske vlastodržačke bulumente. Svi su se prepustili šutnji i u mislima sebi sugeriraju: "Ma, sve će biti kako bude, biti će!?". Čak, usprkos vidljivoj nesposobnosti dogradonačelnički dvojac hrabro i veselo vodi grad, u razdoblju bolesti, rehabilitacije i rekonvalescencije gradonačelnika, u još dublju tzv. "Opću krizu' i zaostajanje. Pogledajte samo te fasade, zakrpane ulice i nogostupe ili arhitektonska čudovišta novoizgrađenih stambenih zgrada što ne pokazuju niti vizualnu, a niti kulturno-urbanu poruku specifičnosti Osijeka na području istočne Hrvatske. Gradska bulumenta je čvrsto zgrabila Osijek i vode ga u potpuno zaostajanje i izolaciju. Ta je politička bulumenta, bez vizije kako bi Osijek trebao izgledati za 10 godina, nesvjesna da je odgovorna za njegovo urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje, posebno izraženo u zadnjih 6 godina. Oni ne znaju kako će i kamo hoće ali su s jasno izraženim stavom da prijevremene izbore za gradonačelnika neće!! Znate što? Gledam Gradsko vijeće u kome sjede oporbenjaci svi su umotani u socijetet opstanka na vlasti.!? Nikakav kontakt s građanima. Samo inultimarationis! Svakako, gradska politička vlastodržačka bulumenta računa da su Osijek napustile naprednije intelektualne snage, upravo one što više nisu mogle čekati da se njihov grad pomakne na bolje. Razočaravajuće je to što ti napredniji Osječani nisu ostali u gradu. Nisu imali niti volju, a niti želju dignuti svoj glas protiv urušavanja nekada jednog od najrazvijenijih gradova Hrvatske.

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.