Crna kronika

NASTAVAK SUĐENJA U ZAGREBU

Svjedoci optužbe naveli cijeli niz detalja koji u prilog idu obrani Branimira Glavaša

U nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalima na Županijskom sudu u Zagrebu saslušana su dva svjedoka optužbe – Dražen Pavičić i Ivica Špiranec. Svojim iskazima pomogli su daljnjem rasvjetljavanju događaja oko ubojstva civila u dvorištu zgrade Sekretarijata na narodnu obranu 31. kolovoza 1991. godine.

Piše: Republika.eu / STV

Na klupu za svjedoke sjeo je Dražen Pavičić, koji je u Osijek stigao iz Zagreba kao dobrovoljac u pratnji dvojice prijatelja. 

''U Osijeku je u to vrijeme bila katastrofična atmosfera. Čule su se detonacije, pucalo se i bilo je zamračenje. U zgradi Sekretarijata za narodnu obranu čekali su Glavaša koji ih, kaže, primio po povratku s terena. Nakon razgovora u hodniku su čekali daljnju proceduru. 'U jednom trenutku začuli su se pucnjevi, ugasilo se svjetlo, a netko je glasno uzviknuo: 'Četnici' – prisjeća se Pavičić. 'Instinktivno sam potrčao na dvorište gdje sam vidio jednog vojnika s puškom koji je kazao da je pucao jer je netko htio pobjeći'', ispričao je Pavičić. Dodao je kako je ubrzo stigla policija, a zbog zamračenja nije dobro mogao vidjeti mrtvo tijelo. Kasnije sam dozano da se vojnik koji je pucao zove Krunoslav Fehir" – priča Pavičić.

"Ja sam cijelo vrijeme mislio, pošto je on bio dečko od 16 godina, ja sam cijelo vrijeme mislio da je on tu sa tatom, da nije on tu član postrojbe. Pa sam čak poslije to i pitao, tako su mi i rekli. A to sam poslije sam utvrdio da je tako jer nakon otprilike mjesec dana, kad smo se mi preselili na drugu lokaciju, onda na toj lokaciji je bilo predstavništvo HOS-a i Fehira sam sreo u HOS-u i pitao ga šta je on kao HOS, a on kaže da", ispričao je svjedok Dražen Pavičić.

Uz to, Pavičić je ispričao kako je nakon rata slušao jednu radijsku emisiju čiji je dio sadržaja htio demantirati pa su ga s tog radija kasnije zvali bi li on mogao ispričati svoja ratna iskustva na nekom drugom mjestu. 

''Rekao sam kako ću rado ispričati pa su me zvali iz Hrvatskog helsinškog odbora. Osim kod Puhovskog, bio sam na razgovoru kod državnog odvjetnika Mladena Bajića koji me je dvaput ispitivao u sjedištu tužiteljstva'', ispričao je Pavičić.

"Boravili ste u Osijeku više od godinu dana, jeste li za vrijeme svog boravka u Osijeku osobno ili od nekoga čuli da sam ja izdao zapovjed da se nekoga uhiti, zatvori, zlostavlja........nisam, nisam..."

Pored Pavičića, o ubojstvu u dvorištu Sekretarijata za narodnu obranu, svjedočio je i bivši osječki branitelj Ivica Špiranec koji je kratko ispričao kako je bio u zgradi Sekretarijata, čuo pucanj, istrčao van i u dvorištu vidio mrtvo tijelo.

"Da li ste naknadno saznali i od koga što se događalo tog dana u dvorištu SNO-a, u garažama ili u zgradi? -Nisam ja nisam toliko tamo boravio. -Vezano za ubojstvo civila? - Pa pričalo se da ga je upucao Fehir, to je jedino što znam", rekao je svjedok Ivica Špiranec.

Iako pozvani od optužbe, današnji svjedoci u svojim svjedočenjima naveli su cijeli niz detalja koji su, kažu u obrani prvooptužbenog, vrlo korisni, ali za njih.

"Za obranu da, iako su to bili svjedoci, a optužba se mora služiti takvim svjedocima koji ne mogu ništa sa optužnice posvjedočiti", ističe odvjetnik Branimira Glavaša Dražen Matijević.

Naveli su i koji su to detalji događaja u dvorištu Sekretarijata od 31. kolovoza 1991. godine i o čemu govore.

"O tome što se to desilo, u koje je to doba dana bilo, jer očito je bilo zamračenje, jedina svjetla su bila i to prigušena u prostorijama zgrade gdje su se nalazili ljudi, po povratku Branimira Glavaša koji je cijeli dan bio odsutan i vratio se s Brijesta, što je sve svjedok izričito naveo. Prema tome, još jedan od brojnih iskaza svjedoka koji apsolutno ukazuje na vjerodostojnost iskaza nekada krunskog svjedoka, Krunoslava Fehira. To je korist od današnje rasprave", kaže odvjetnik Branimira Glavaša Veljko Miljević.

Još jedan zanimljiv detalj u ovom, po mnogočemu specifičnom ali i maratonskom sudskom postupku je i taj da se Glavaševom odvjetničkom timu kao treći odvjetnik pridružio i njegov sin.

Nastavak suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu najavljen je za 26. rujna, a potom i 2. i 3. listopada.