Crna kronika

PROTIV DVOJICE OSUMNJIČENIKA

Otmica radnika UNIKOM-a 24 godine kasnije - kaznena prijava za ratni zločin

Policija, sigurnosno-obavještajne agencije i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku dovršili su višegodišnje kriminalističko istraživanje povodom počinjenog ratnog zločina protiv civilnih i protiv ratnih zarobljenika na području Vukovara. Prijavljeni su 75-godišnji državljanin Srbije i 55-godišnji hrvatski državljanin.

Ilustracija   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / STV

Sumnjiči ih se da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kao i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

75-godišnji srpski državljanin sumnjiči se da je krajem '95-e. godine u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske. Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika paravojnih formacija, psihički i  fizički zlostavljao na način da su ga udarali šakama i drugim dijelovima tijela te palicama po cijelom tijelu, izazivali elektrošokove, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljao svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine.

Osim toga, 75-godišnji državljanin Srbije i 55-godišnji državljanin Hrvatske

Sumnjiče se da su od lipnja do kolovoza 1995. godine, kao pripadnik i kao zapovjednik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu djelatnika poduzeća UNIKOM iz Osijeka.

24. lipnja 1995. godine protupravno su radnike UNIKOM-a lišili slobode kod nemetinskog odlagališta smeća, potom ih prevezli u vojarnu Sajmište u Vukovaru, a nakon toga u kuću u Vukovaru gdje su ih 75-godišnjak i 55-godišnjak zatočili i grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od spomenutih civila prevezli u Dalj, nakon čega su ih predali u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995. Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je uslijed grubog fizičkog zlostavljanja usmrćen. Njegovo tijelo niti posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni. 

Protiv navedene dvojice osumnjičenika, koji nisu dostupni tijelima progona Republike Hrvatske, podnijeta je kaznena prijava zbog opisanih kaznenih djela Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.