Politika

INTERVJU

Plenković o rekonstrukciji Vlade, oponentima u HDZ-u i Penavi

Premijer Andrej Plenković nakon rekonstrukcije Vlade i predstavljanja novih ministara, o kojima će se danas glasati u Saboru, u intervjuu za Novu TV objasnio je svoje poteze, ali se osvrnuo i na ostale aktualnosti u zemlji.

Andrej Plenković   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Media Servis

 ''Nakon tri godine rada Vlade, postoje trenuci kada ja, kao predsjednik Vlade, procjenjujem možemo li poboljšati, modificirati tim, napraviti neka osvježenja koja će nam pomoći u ispunjenju naših programskih ciljeva'', objasnio je premijer zašto je došlo do rekonstrukcije. Budući da je do smjene ministara, kako je ranije objasnio, došlo zbog percepcije javnosti, komentirao je i njegov negativan dojam kod građana.

"To je sasvim normalno da imate situaciju da su premijeri najnepopularniji čim uđu Banske dvore. To je po defaultu situacija. A drugo, popularnost bilo koga od nas može se mjeriti na više načina. Je li to kvalitetan rad na programu ili da nam se pokušavaju od protivnika prišiti etikete i epiteti koji ne stoje".Murganić, Tolušić i Žalac su otišli njegovom odlukom iz Banskih dvora. A zašto nije i ministar zdravstva Milan Kujundžić?

"Ministar Kujundžić radi svoj posao na reformi zdravstvenog sustava. Mi s veledrogerijama razgovaramo. Bili su ovdje na sastanku. Oni su dobili određeni dio sredstava. Razgovori će se nastaviti. Normalno da ćemo kao Vlada i putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osigurati normalno funkcioniranje i opskrbu lijekovima u hrvatskim bolnicama". Iako je zbog fijaksa s mirovinskom reformom doveo referendum pred vrata, ministar Marko Pavić dobio je premještaj iz resora rada i mirovinskog sustava u regionalni razvoj i Eu fondove.
"Što se tiče onih koji su doveli referendum, doveli su ga čelnici sindikalnih središnjica s ambicijom. Očito nisu bili zadovoljni sa svim rješenjima. U koje kada? U vrijeme baš pred izbornu kampanju za Europski parlament, potpomognuti svim mogućim oporbenim strankama, uključivši SDP". Na pitanje je li siguran da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović biti HDZ-ov kandidat za nadolazeće predsjedničke izbore, odgovara:
 
Jučer je predsjednica na Pantovčaku primila i dala podršku vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi koji negoduje oko odluke Ustavnog suda o većim pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Ev što je na to rekao premijer.
 
"Prema onome kako sam je ja proučio, iz odluke Ustavnog suda, da to bude sasvim jasno, ne proizlazi pravna obveza koja bi nametala lokalnoj upravi, na primjer, postavljanje ploča na ćirilici. Gradsko će vijeće grada Vukovara, poslušajte me dobro, provesti raspravu o stanu dijaloga, razumijevanja, snošljivosti, odnosa između većinskog hrvatskog naroda i srpske manjine".I Plenković se jučer sastao s Penavom i tvrdi da imaju dobar odnos, a ima li vukovarski gradonačelnik veće ambicije, možda i pretendira za čelnika HDZ-a?
 
"Sigurno da ima ambicija kao i svaki političar koji se angažira. Pa ako želi, dapače. Ja nemam nikakav problem". Nije otkrio kada će biti sabor HDZ-a, ali o novoj utrci za čelnu poziciju stranke kaže:
 
"Mi biramo izravno, ne samo predsjednika stranke, nego više ključnih članova vodstva. Prema tome, ti izbori će biti kada mi to odlučimo. Ja ću sigurno sudjelovati".Protukandidati će mu sasvim izgledno biti Davor Ivo Stier i Miro Kovač koji ga već neko vrijeme u javnim istupima kritiziraju. Na pitanje je li to normalno unutar stranke, Plenković je odgovorio:
 
"Što bi ja sad trebao reći da to nije normalno u demokraciji da se netko tko ima ambiciju... Pa meni ne izgleda uobičajeno u demokratskim strankama i strankama na vlasti. Pa to je možda nešto drugo. Je li uobičajeno ili ne, to je stvar kvalifikacije".