Osječko-baranjska

POSLJEDNJA TEMELJITA OBNOVA DAVNE 1985.

Za godinu – dvije kreće obnova HNK vrijedna 11 milijuna eura

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku niz godina radi uspješne predstave, od kojih su mnoge nagrađene i prestižnom Nagradom hrvatskog glumišta, a po prvi puta ove godine kazalište je dobilo i Marulićevu nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Kvaliteta očito nije upitna, no ono što je niz godina problem stanje je zgrade kazališta. Ona je posljednji put temeljito obnovljena sada već davne 1985. godine.

Piše: Republika.eu / STV

Osječki HNK-a izgrađen je 1866 godine. Projektirao ju je Karlo Klausner. Spoj je historicizma i maurske arhitekture, dok je gledalište barokno.

Na ponos je svim Osječanima, no više nema onaj izgled kakav zaslužuje hram kulture. Pročelje je u lošem stanju, a i unutrašnjost zgrade izgubilo je sjaj. Ne čudi jer zgrada je posljednji puta obnavljana 1985 godine, te ponovo nakon rata jer 16. studenog 1991 godine.

Naime,  srpski agresor pogodio ju je zapaljivim fosfornim projektilima usljed čega se urušio krov gledališta. Zgrada je i tada sanirana i svečano otvrena 1994 godine.

No, sada je došlo vrijeme da se kazalište u potpunosti obnovi, a za što će biti uloženo 11 milijuna eura i to zahvaljujući europskim projektima i projektu Slavonije i Baranje.

Provedba projekte izrade projektne dokumentacije završena je u veljači i bez primjedbi prošla kontrolu. No, još se ne zna točan datum kada će obnova krenuti.

Inače, biti će ovo najveća obnova od kad je kazalište izgrađeno i obuhvatit će cjelokupno uređenje zgrade. Uz ostalo pozornica će biti napravljena suvremena i u prezentacijskom i tehničkom smislu te u skladu sa zahtjevima današnjeg vremena. Bit će riješeni i ostali tehnički sustavi kazališta poput ventilacije, klimatizacije, odimljavanja te zahtjeve koje postavljaju propisi koji se odnose na zaštitu od požara uskladiti s konzervatorskim propisima, koji se odnose na zaštitu spomenika kulture kao što je zgrada osječkoga HNK-a.

Prema prvim procjenama, obnova bi mogla trajti dvije kazališne sezone, a gdje će se u to vrijeme igrati predstave tek ostaje za vidjeti.