Politika

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

SDP pozvao premijera da smanji PDV u sektoru ugostiteljstva s 25 na 13 posto

SDP je održao konferenciju za medije o temi "Posljedice loše turističke sezone za RH i prijedlozi SDP-a za poboljšanja u turističkom sektoru". Premijera Plenkovića su ponovno pozvali da odustane od svoje ideje o smanjivanju opće stope PDV-a s 25 na 24 % jer će se time dobiti dodatnih 2 milijarde kuna koje se mogu iskoristiti na veću konkuretnost turizma u Hrvatskoj.

SDP pozvao premijera da smanji PDV u sektoru ugostiteljstva s 25 na 13 posto   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Media Servis

 SDP-ovac Branko Grčić posebno je istaknuo da borba u turističkom sektoru mora ići u smjeru povećanja kvalitete, a zabrinjava ga:

" Ono što nas zabrinjava jeste i ta situacija u sektoru gdje se manjak potražnje pokušava zadovoljiti višim cijenama, odnosno kompenzirati višim cijenama usluga. To je nešto što po meni predstavlja krivi put i treba voditi računa da to u narednim godinama može izazvati i dodatne probleme u turističkom sektoru", poručio je Grčić.

Iako ministar turizma Garri Cappelli tvrdi da ne postoji srpanjska rupa što se tiče dolazaka turista, Grčić je naveo što bi Vlada trebala učiniti kako bi se sezona uspješno provela:

" Da smanji PDV u sektoru ugostiteljstva, ugostiteljskih usluga s ogromnih 25 posto, najvećih zapravo u cijeloj Europskoj uniji, da se smanji na 13 posto. Ukoliko postoji fiskalni prostor, od iduće godine ili one godine iza, drugi korak bi trebao biti smanjenje PDV-a u sektoru smještaja i to sa 13 na 5 posto", naveo je Grčić.

Predsjednica SDP-a Pula te gradska i županijska vijećnica Sanja Radolović dotaknula se aktualnog problema, a to je nedostatak domaće radne snage. Isto tako, navela je da će uputiti zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja za vraćanje dualnog sustava obrazovanja.

"Kad je takav sustav dualnog obrazovanja bio na snazi, gdje su ti konobari, kuhari, hotelijersko-turistički tehničari jedno polugodište slušali teorijsku nastavu, a drugo polugodište su cijelo već odrađivali stričnu praksu, a preko Učeničkih klubova odrađivali dio turističke sezone kod svojih budućih poslodavaca - tada nije bilo problema s nedostatkom radne snage", rekla je Radolović.

Predsjednik SDP-ovog Savjeta za turizam i načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan poručio je da se nama turizma dešava,a njime bi se trebalo kvalitetno upravljati. Rješenje vidi u:

"Kvalitetnom strategijom, kvalitetnim investicijama prije svega u destinacijskom menadžmentu, u izgradnji tematskih parkova, privlačenju različitih tipova gostiju i možda dolaskom na tržišta koja ne prihvaćaju Hrvatsku kao primarnu destinaciju, mogu se manjiti rupe i mogu se naši smještajni kapaciteti popuniti", naveo je Macan.