Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

Ministri otišli, problemi ostali

Velika rekonstrukcija ili velika smjena, kako god gledali na posljednju transformaciju kadrova Plenkovićeve vlade, jasno je ili razvidno sasvim svejedno, scena je mirna, bura je stala.

STV   FOTO:Branko Bogdanović
Piše: Branko Bogdanović

Sva strka oko odbora, kreveljenje Marasa od kojega osjetimo samo bolove u preponama i donjem dijelu trbuha, nije uspjela niti milimetra pomaknuti fokus sa krimena odlazećih ministara niti su osvijetlili likove dolazećih. 

Iako neplanirana, predstava je zabavila javnost i pokazala spremnost Premijera za one-man show koji je rezultat nejasne i vrlo labave potpore HDZ-ovih kapitalaca. Fascinira odlučnost Premijera da na iznimno teatralan način brani i obrani konstrukt HDZ-a u kojega je utkano tri desetljeća grešaka, propusta, amaterizma i naposljetku kriminala. Taj fenomen hrvatske političke scene u kojemu je baza neprepoznatljiva u odnosu na čelništvo stranaka naj izraženija je u najjačoj političkoj opciji. Baza vapi za snažnom ličnošću dok se privilegirano članstvo i čelništvo zgraža od mogućnosti kažnjavanja za kontinuirano sramotno, protuprirodno bogaćenje. U ovome vidljivom djelu igara sada je upitna reakcija ugrožene kaste na akciju sve odlučnijega „vožda“. 

Jedno je sigurno da blaga više nema za sve i da će mnogi ostati uskraćeni za dugogodišnju poslušnost neovisno o obećanjima političkih stranačkih tutora. Teško je u šumi analiza, kolumni i izviješća o proteklim događajima izdvojiti vlastitu prepoznatljivost no usuđujem se napisati da je dramaturgija odigrana na vrhu ledenog brijega dok se u mirnom djelu nije pomaknuo niti jedan kotačić uhodanog mehanizma korupcije. Posebice se uhodanost korupcije odnosi na ministarstvo poljoprivrede i ministarstvo fondova europske unije. Ono što iskače u ovim transformacijama je regionalna podjela koja pokazuje smjerove za namirivanje apetita nedovoljno namirenih u prošlom razdoblju ali i otpore pojedinaca u prepuštanju izdašnih proračunskih sredstava. Samo da napravim distinkciju između onih koji plijen vide u mesnici od onih koji uživaju u safariju na hrvatske građane. Ova vidljiva politička bulumenta manje je opasna predatorska skupina od one koju ne prepoznajete na koju vas mediji ne žele, ne znaju niti smiju upozoriti. Dalje ne idem „u ovome trenutku“ i držim se one stare poslovice „zlatna je svaka koja ostane neizgovorena“.

Vraćam se na izbore koji slijede i koji će zasigurno biti prekretnica svake prepoznatljive politike vođene u proteklom periodu iako se mnogi neće složiti sa ovom mojom tvrdnjom. Pozicije sa kojih startaju izazivači trenutne Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović govore o snažnoj želji za izmjenom temeljnih postavki hrvatske opstojnosti govore o preuzimanju ovlasti „mačem i ognjem“ nedemokratskih modela, govore o apsolutnom nepoznavanju ustroja vlasti u vlastitoj domovini. Svi, apsolutno svi kandidati smiju koristiti govor za koji smatraju da mase diže na noge, svi osim trenutne Predsjednice. Njezine se izjave proglašavaju gafovima i kada je jasna direktnost prema problemima granice, migranata, manjina, Ustava i ne dozvoljava joj se vlastita slabost brige za domovinom u cjelini. Još je dosta vremena ostalo da se uvjerimo u kredibilitet izazivača ali je isti tako dosta vremena da se razjasni izostanak izvršenja obećanja sa početka mandata trenutne Predsjednice.

Pomno ću pratiti stavove oko događanja u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu i neću dozvoliti da ostanu nejasne Predsjedničke namjere oko razvidnog otimanja zemlje seljacima u korist i za račun brutalnog profita.

Slavonske brazde ne prevrću više plugovi seljaka, kulaka nego kapital bjelosvjetskih hoštaplera skrivenih iza grupa fiškala i korporativnih mastodonata nad kojima hrvatsko pravosuđe niti nema ingerencije. Ove su pojavnosti pravi izazov za generacije koje dolaze jer se bitka za Domovinu preselila u virtualni svijet koji mi ljudi od krvi i mesa ne razumijemo. Brzo će se doznati da u biti i nije bilo teško izgraditi Državu koliko je teško sačuvati je u vremenu koje dolazi. Treba osposobiti onu vrstu „boraca“ koja razumije i poznaje nove modele ratovanja, ratnike koji su spremni zadržati Domovinu u svoj svojoj izvornoj ljepoti.

Branko Bogdanović
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.