Osječko-baranjska

GRAĐANI ŽELE DIJALOG

''Patuljasta rapsodija'' traži zaustavljanje sječe stabala

Od kada je u Osijeku nedavno krenula sječa stabala u osječkim parkovima, na Facebooku je osnovana grupa Patuljasta raposodija koja okuplja oko 2 tisuće članova i na kojoj građani izražavaju svoje mišljenje o stanju zelenila u gradu. Očitovali su se i priopćenjem za javnost u kojem uz ostalo navode kako su od nadležnih institucija zatražili zaustavljanje započete sječe stabala u zaštićenim zonama Parka i Perivoja.

''Patuljasta rapsodija'' traži zaustavljanje sječe stabala   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Građanska inicijativa okupljena oko problematike smanjenja parkovnih i zelenih površina,  a posebice oko uklanjanja povijesno i kulturno iznimno vrijednih stabala kulminirala je zadnjim planovima i aktivnostima sječe u Parku kralja Petra Krešimira IV i Perivoju kralja Tomislava – stoji u prioćenju ove grupe, odnosno inicijative. Ističe se kako je njihov cilj osigurati visoko funkcionalne zelene površine, povećati pluća grada, zaštititi u najvećoj mogućoj mjeri postojeća i posaditi nova stabla kako bi kroz određeni niz godina naša djeca uživala u hladovini na dječjim igralištima, parkiralištima i ostalim javnim površinama.

Građani, ponosni na zelene površine i prekrasne parkove kao prepoznatljive vizure grada Osijeka žele lijepe, ali i sigurne i održavane parkove, drvorede i šetnice sa stablima o kojima se vodi sustavna briga i njega, žele otvoren i kulturan dijalog, uvažavanje stručnih i suvremenih znanstvenih metoda kroz suradnju s kompetentnim i stručnim ljudima.Također, jasno je da određena stabla treba ukloniti ukoliko ih više nije moguće liječiti, ali svako je drvo pomoć lakšem životu u gradu i treba ga pokušati što duže održati.

Stoga, kako se ističe u priopćenju, Inicijativa poziva sve zainteresirane građane da se priključe i pomognu u jedinstvenom cilju zelenijeg i ugodnijeg za život u Osijeku, te navode kako su u  od nadležnih institucija zatražila zaustavljanje započete sječe stabala u zaštićenim zonama Parka i Perivoja te na temelju uočenih propusta, zatražila izdavanje novih rješenja.