Osječko-baranjska

VRUĆINE IM POSEBNO TEŠKO PADAJU

Volonteri azila: Ne napuštajte pse na godišnjim odmorima!

Vrućine posebno teško padaju četveronožnim stanarima Azila u Nemetinu. Od sunca se uglavnom skrivaju u kućicama, a spas potraže i u malenim bazenima. Sezona je godišnjih odmora, pa je i posjetitelja nešto manje, pa volonteri imaju dosta posla. Provjerili smo kako se snalaze – i ljudi i psi.

Piše: Republika.eu / STV

Nešto manje od 200 stanara nemetinskog azila preko dana uglavnom se odmara. Tek navečer, kada padnu temperature spremni su za šetnju. Ne stvaraju samo vrućine glavobolju stanarina i volonterima nemetinskog azila. Situacija je, kažu, alarmantna.

"Ove vrućine su natjerale ljude da odu na more, a poneke od njih da svoje pse koji su doluatli odbace ispred azila u okolici azila ili ih jednostavno izbace iz svoje kuće. Tako da mi konstatno imamo 180 pasa jer kako jedan ode tako drugi dođe. Ovo ljeto imamo tako veliki problem i kažu da nije tako još bilo i snalazimo se", kaže Dorotea Golubić iz Azila.

U azilu jednostavno nemaju više mjesta, ali će uvijek pomoći koliko mogu – besplatnim cijepivom, kastracijom i ostalim. U akcije se mogu tradicionalno uključiti i sami građani.

"Pomoći možemo tako da vodimo u šetnje, ne po žegi već ujutro između 9-11 sati i navečer recimo između 18-20 sati. Pomogli su građani već puno s kupnjom i donošenjem bazenčića jer se naši psi kada ne idu u šetnju pa se ne mogu kupati u Dravi mogu se okupati u bazenčićima", priča Golubić.

A spas od vrućina stanarima azila pružaju i kućice od termopanela gdje uglavnom tijekom podneva provode dane. U večernjim satima na rasporedu je igra i druženje s volonterima i građanima, a svi posjetitelji uvijek mogu donijeti pseće hrane i igračaka, poručuju u azilu.