Osječko-baranjska

NIŠTA OD BRZOG INTERNETA

Zbog samovolje lokalnog “šerifa” Pinjuha propada višemilijunski projekt u Baranji?

Za ispunjenje uvjeta nedostajao je potpis načelnika Općine Čeminac, Zlatka Pinjuha, koji se sumještanima obratio pismom.

Zlatko Pinjuh   FOTO:Screenshot
Piše: Glas Slavonije / Republika.eu

Tijekom administrativne provjere dostavljene dokumentacije u okviru javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku predodabira na temelju odobrenih Planova razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI), a vezano za odabir prihvatljivih prijavitelja te ispunjavanja kriterija za prijavu na Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju mreža sljedeće generacije, uočeno je da nositelj projekta, Grad Beli Manastir, nije dostavio sporazum o zajedničkoj suradnji potpisan i ovjeren od strane svih uključenih jedinica lokalne samouprave na čijem će se području provoditi projekt - stoji u dopisu koji je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a stigao na adresu belomanastirske Gradske uprave nekoliko dana prije isteka roka (22. srpnja) za prijavu na ovaj natječaj kojim bi, sukladno projektu, svi Baranjci dobili brzi internet.Jedan od uvjeta za realizaciju projekta naime bio je potpis svih baranjskih načelnika, ali je izostao onaj Zlatka Pinjuha, načelnika Općine Čeminac.

Teorijski, postoje šanse da Baranja kroz ovaj projekt dobije brzi internet, ali samo u slučaju da se ne javi dovoljan broj zainteresiranih, što je teško povjerovati - kažu u belomanastirskim gradskim stručnim službama, dodajući kako bi, u slučaju da ‘‘cijela priča krene iznova‘‘, bez Općine Čeminac, i bez obzira na ne tako mala sredstva koja su uložili grad Beli Manastir i Osječko-baranjska županija, procedura trajala niz godina. Kao i dosadašnja, koja je pokrenuta još 2014. godine, kada je Županija ugovorila izradu tehničke dokumentacije za projekt. Kada su shvatili da će crta na kojoj je trebao biti Pinjuhov potpis ostati prazna, baranjski su načelnici organizirali konferenciju za novinare na kojoj je istaknuta zajednička želja za realizacijom ovog projekta, koji su nazvali jednim od baranjskih razvojnih projekata.

Žao mi je što je do toga došlo i neshvatljivo mi je da netko ne želi uzeti ponuđene mu novce - komentar je gradonačelnika Belog Manastira, Tomislava Roba, koji se pita zašto sve ove godine, otkad je projekt počeo, nitko nije reagirao, već se to događa nekoliko dana prije isteka roka za završetak natječaja.

Zašto je izostao njegov potpis, Pinjuh je svojim sumještanima obrazložio javnim pismom.

"Navedene konstrukcije imaju za cilj izvršiti pritisak da se sporazum bezuvjetno potpiše i omogući nešto o čemu ne postoji niti jedan argumentirani detalj u smislu ekonomske isplativosti", piše, između ostalog, Pinjuh, osporavajući davanje suglasnosti kojom bi Beli Manastir bio nositelj cijelog projekta. Nadalje, boji se eventualnih troškova koje bi Općina imala, a što nije uvršteno u sporazum.

"Ovdje se ne radi o novoj, pogotovo ne besplatnoj mreži, koja zasigurno neće donijeti nikakav gospodarski uzlet, kao ni slični pompozni projekti. Iskreno, sumnjam u namjeru o besplatnom internetu", navodi Pinjuh. 

Pinjuhu projekt sumnjiv i beskoristan

‘’Jedan od načelnika uvjeravao me je da sam to trebao potpisati kako ne bih imao problema, navodeći kako me nije briga tko će to u budućnosti plaćati. Odgovorio sam mu kako i nadalje mislim živjeti u Baranji i kako vodim računa da nijedna kuna ne odlazi u sumnjive projekte’’, kaže Pinjuh. Nastavlja da od župana očekuje ispunjenje obećanja, a ne “vršenje pritiska za potpisivanje nejasnih sporazuma” kojima bi se, tvrdi, dugoročno ugrozio proračun Općine Čeminac. Navodi i brojne zajedničke projekte, od kojih je, tvrdi, najmanje koristi imala Općina Čeminac

IZVOR: Glas Slavonije