Osječko-baranjska

NOVA STARA LOKACIJA

Rapisan javni natječaj za organiziranje ovogodišnjeg Adventa u Osijeku

Nakon brojnih kritika na stalno mijenjanje lokacija Adventa u Osijeku kao i kasni početak organizacije manifestacije, Grad Osijek danas je objavio strateške odrednice Adventa za sljedećih nekoliko godina kao i Javni poziv za organizaciju Adventa u 2019. godini.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Sib.hr / Republika.eu

"Središnja lokacija Adventa u Osijeku prema svim strateškim odrednicama je Tvrđa. Po završetku projekta obnove infrastrukture Tvrđe, ta strateška odrednica će postati operativna.

Od prvog adventa, svih 5 godina, ključna tema svih javnih rasprava je lokacija. Lokacija je jako važna u organizaciji adventa, jer osim praktičnih razloga (parking, dostupnost, blizina drugih sadržaja) nudi i potencijalno više ili manje ambijentalnih elemenata („štih“ Tvrđe, romantika parka ili blizina Konkatedrale). No ono što se pokazalo je da neke stvari nisu toliko podložne samoj lokaciji - broj posjetitelja i prometa ostvarenih na adventu, raste iz godine u godinu, neovisno o lokaciji," stoji u priopćenju gradske uprave.

Osijek je prirodno središte regije i kao takav, njegov je predblagdanski program privlačan cijeloj regiji Slavonije i Baranje, ali i posjetiteljima iz susjednih zemalja. Advent je redefinirao Osijek kao središte regije i upravo u tome leži njegov uspjeh. Stoga je strategija razvoja adventa, strategija planiranja aktivnosti i turističke ponude u Osijeku iz prizme Osijeka kao središta.

"Upravo iz tog razloga bilo bi uputno da se u ovaj projekt aktivno uključi i Osječko-baranjska županija", dodali su u Gradu Osijeku.

Grad Osijek definirao je i osnovne ciljeve u organizaciji kao funkcionalno postavljanje adventa u odnosu na dnevne potrebe stanovnika grada, povezivanje s ostalim sadržajima turističke i ugostiteljske ponude te konceptualno uređenje grada.

"U praksi to znači da je osnova adventskog doživljaja, raskošno uređenje grada na potezu između središnjeg trga i Tvrđe, jednog dnevnog, a drugog turističkog središta grada," kažu u Gradu.

Istaknut je i problem ovogodišnje manifestacije s obzirom da Tvrđa u listopadu postaje veliko gradilište, a u razdoblju odvijanja infrastrukturnih radova i radova završnog uređenja, veliki javni sadržaji na otvorenom neće se na tom prostoru moći održavati. 

Stoga je predviđeno za 2019. godinu pokrenuti razvoj komunikacijskog kanala između Trga Ante Starčevića i Tvrđe. Na tom potezu nalaze se i sadržaji turističke ponude - Sakuntalin park, Kino Urania, perivoji, Europska avenija i secesijski niz. Uređenje javnog prostora (prije svega odgovarajućom dekorativnom rasvjetom) i uvođenje sadržaja na potez Europske avenije postaje ključni dio višegodišnjeg razvoja adventa. 

Razvoj adventa u sljedećih 5 godina

Razvoj same manifestacije predviđen je u tri ključne točke:

1. Trg A. Starčevića - Konkatedrala: u prvoj točki, treba osigurati vidljivost adventa u centru u vidu tematskog ambijentalnog uređenja 

2. Europska avenija - druga točka je novost i ključna promjena. Ideja je uvesti sadržaje turističke ponude u advent, ali i ponuditi šetnju - kao ključni dio ponude svakog uspješnog adventa. Uređena Europska avenija dala bi novu kulisu osječkom adventu i razvoju osječkog turizma.

3. Tvrđa (u fazi obnove Park) je sadržajni dio, zabavna i ugostiteljska ponuda, koja se u sljedeće dvije godine odvija središtem Parka kralja Petra Krešimira IV. ( bez zatvaranja Zvonimirove ulice) te predstavlja sadržaj koji po završetku projekta obnove infrastrukture (procjena 2022.) trajno prelazi u Tvrđu, turističko središte grada koje će nakon obnove biti sadržajno i infrastrukturno uokvireno za turističko djelovanje. Park će tada imati funkciju, posebno urešene spone između centra, adventa u Tvrđi i klizališta na Sokolskom domu, a u razvojnom smislu, uvođenjem sadržaja u parkove (poput adventa, Zemlje bez granica, Reart-a, FeelGood Weekend-a) Osijek gradi sadržaje na lokacijama svojih prepoznatljivih, a ipak slabo korištenih parkova- kao prostora koji su prilika za razvoj zanimljive i autentične turističke ponude. 

"Koncept trećeg dijela predstavlja iskorak u smjeru povezivanja adventa kao motiva dolaska, s ostalim lijepim i poticajnim turističkim pričama našega grada. Također omogućuje da se zadrži dobar partnerski potencijal suradnje s vanjskim organizatorima koji imaju laki pristup sponzorstvima i tržišno su praktičniji za ustroj ovog kompliciranog programa, dok Gradska uprava i Turistička zajednica imaju mogućnost strateškog postavljanja novih programa s ciljem daljeg razvoja turističkog potencijala", zaključuju u Gradu.

Javni poziv za Advent 2019.

Grad Osijek danas je raspisao i Javni poziv za iskaz interesa za organizaciju Adventa u Osijeku 2019. godine, a na ponuditeljima je da predloži i argumentira najbolji koncept manifestacije na lokaciji (javnoj površini) koju smatra najprimjerenijom što znači kako je za ovu godinu još uvijek nepoznanica gdje će se sama manifestacija održati.

Uz različite pogodnosti organizatorima, Grad je u proračunu predvidio i najmanje 90 tisuća kuna kao financijsku potporu najboljem ponuditelju, a rok za podnošenje ponuda je 31. kolovoza, piše SiB.hr