Društvo

SINDIKATI UPUTILI KRITIKU

Vladina porezna reforma na ruku poslodavcima

Sindikati su se obrušili na poreznu reformu koju je vlada predstavila prošlog tjedna. Pitaju jesu li Mjere u cilju rasterećenja ili se svodi na zadovoljavanje profita.

Konferencija za medije sindikata   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Sindikalne središnjice zajedno su kritizirale vladinu 4. poreznu reformu. Mladen Novosel iz SSSH kaže da su sve reforme uvijek nudile najviše rasterećenja za poduzetnike i profit.

"Da li je ova mjera i ove mjere koje se donose u cilju rasterećenja građana i podizanja mogućnosti potrošnje, plaća i boljeg života ili se sve svodi na zadovoljavanje kapitala i profita , a za radnike što ostane".

Sindikati pozivaju vladu da više učini na podizanju minimalne i svih ostalih plaća u RH. Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata isto kaže da izmjene u velikoj mjeri na ruku idu poslodavcima kojima vlade godinama podilaze.

"I ono što se događa je vrlo jasno. S jedne strane vlasti kukaju da im nedostaje sredstava u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, a s druge strane sve se više podilazi poslodavcima sklanjajući se u prostore neoporezivih davanja. To poslodavci nadoknađuju i ono što je nekada bio dio isplate na crno sada postaje legalno kroz neoporeziva davanja."

Sever se osvrnuo na zahtjeve HNS za daljnjim uštedama i uvođenjem jedinstvene stope poreza...

"To treba jednostavno sasjeći u korijenju. Jedna porezna stopa u sustavu poreza na dohodak drastično povećava nejednakosti. Progresivno poorezivanje dohotka jedna je od mjera smanjivanja nejednakosti i zato treba povećao neoporezivi dio dohotka."