Crna kronika

TJEDNI PREGLED

Krvavi pohod na Kajzerici obilježio tjedan

Krvavi pohod na Kajzerici, nada za spas 3. maja i ponovne trzavice između Hrvatske i BiH teme su koje su obilježile tjedan od kojeg se opraštamo.

Policijski očevid na Kajzerici   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Zagreb, ali i cijelu zemlju, krajem radnog tjedna potresao je jedan od nabrutalnijih pokolja kojeg ne pamti samo Zagreb, nego i cijela Hrvatska. Na zagrebačkoj Kajzerici ubijeno je šestero ljudi, među njima i dijete od 10 godina. Preživjela je tek dvomjesečna beba koja je zbrinuta. Ubojica je nakon krvavog pohoda izvršio samoubojstvo. Načelnik zagrebačke policije Marko Rašić.

"Nakon intenzivnog traganja, negdje oko 3:30 sati na području Brezovice locirano je osobno vozilo i počinitelj koji se nakon poziva na predaju nije predao policiji nego je izvršio samoubojstvo".

Uljanik je bivši, ali nada postoji za riječko brodogradilište. Trgovački sud u Rijeci opet je odgodio stečajno ročište za 3. maj. Nešto prije te odluke Vlada je sa sjednice poručila da se uključuje u proces za izdavanje jamstva kako bi tvrtka deblokirala račun. Premijer Plenković.

"Šaljem ovu poruku 3.maju i zaposlenicima na način da očekujemo da se napravi čvrsti plan aktivnosti koji će omogućiti poslovanje u sljedećim godinama."

A vladin Savjet za INA-u odlučio je o angažiranju novog konzultanta za proces otkupa dionica od MOL-a. Odluku je potvrdila i Vlada. Ministar financija Zdravko Marić.

"Mi smo odlučili taj proces korigirati i obnoviti razgovore i s ostalima koji su sudjelovali u užem krugu u prvom procesu i sada je odluka da idemo s novim konzultantom, a to je Lazard."

Odnosi Hrvatske i BiH nikako na zelenu granu. Izraelski Jerusalem Post objavio je da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom državnog posjeta Izraelu izjavila da je BiH nestabilna zemlja te da je pod utjecajem militantnog Islama, a to je izazvalo žestoke reakcije iz susjedne zemlje. List, a i novinarka koja je tekst objavila, sporni dio teksta su povukli, a na pitanje je li to izjavila predsjednica je odlučno odgovorila.

"Apsolutno ne. S predsjednikom Rivlinom razgovarala sam u kontekstu onoga što uvijek govorim o BiH i našim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na pressicama prije susreta s predsjednikom Rivlinom i s premijerom Netanyahuom, a to je da želim da sve naše susjedne države što prije vidjeti u članstvu EU-a."

Nakon nekih za njega neugodnih momenata premijer Plenković konačno je došao u svoju komfornu zonu. Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u posjet Hrvatskoj, a to je društvo koje Plenkoviću i najviše odgovara. Posebno s obzirom na to što je von der Leyen izjavila.

"To što ćete početkom sljedeće godine predsjedavati Unijom pokazuje da je Hrvatska nevjerojatna priča o uspjehu Europske Unije i znam da je vaša zemlja uzor mnogim drugim zemljama i iskrene čestitke za postignuća."

Početkom tjedna šibenska policija otkrila je detalje najvećeg ovosezonskog požara, onog u šibenskom zaleđu. Privedena je otprije poznata policiji zbog podmetanja čak sedam požara, a radi se o 53-godišnjakinji zaposlenoj u HAC-u. Načelnik tamošnje policije Ivica Kostanić:

"Oko 13:20 sati u mjestu Durava kod Šibenika svjesno i namjerno podmetnula požar na otvorenom prostoru. Osumnjičena je tog dana prilikom odlaska na poao podmetnula požar s prethodno kupljenim kockama za potpalu vatre. Tako što je uporabom upaljača pokušala zapaliti jedno kompletno pakiranje tih kocki pri čemu se zapalila samo trava, makija i nagorio kut kartonskog pakiranja tih kocki. Zatim je osumnjičena zapalila drugo pakiranje kocki za potpalu vatre koje je izgorjelo".

Vozači oprez i pamet u glavu. Na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Donosi puno strože kazne, većina prekršaja naplaćivat će se dvostruko više. Prvi puta policija može oduzeti i vozilo. Hoće li doći do pozitivnog efekta? Vrijeme će pokazati, no mnogi stručnjaci izražavaju skepsu.