Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Tko će biti kažnjen za urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje grada Osijeka?

"Gledam u slavonskom sokaku što se sve događa ili, bolje rečeno, zašto se ništa ne događa? Trudim se izbjeći misao g. Igora Mandića: "Nema nade za Hrvatsku, država je u raspadanju". Znate što? Nema nade za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem sve dok se ne zgode novi izbori i s njima novi političari koji bi bili spremni primijeniti model rekonstitucije lokalne (regionalne) samouprave", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac u svojoj kolumni.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Premijer: "Ja znam što radim i znam što hoću"? Slušam tiskovnu konferenciju na kojoj premijer nazočnim novinarima i hrvatskoj javnosti nudi svoju politiku "uključivosti" kao "vuk u janjećoj koži". Ma, kada ga se pozorno sluša tada se može zaključiti da on želi dobro, 'korak po korak', kako kaže? Ali stvarnost ga iz dana u dan dedokumentira. Jednostavno, svaki dan hrvatski građani očekuju nekakav pomak na bolje ali to izostaje. Uostalom, premijer se samozadovoljno cijeli sat predstavio novinarima kao nadinteligentan. Koristio je cinizam: "Ne vjerujem da nas netko kritizira?". Odmah dodaje da je on premijer i predsjednik najveće političke stranke i da je navikao na kritike. Što bi premijer da njega kritiziraju kao npr. g. Trumpa? Naravno, premijer nije g. Trump, a nikada niti biti neće. Atmosfera u društvu je takva da se centristički premijer zalaže za ravnotežu u društvu. Državi nije problem podržavati manjine, i to nije problem. Ali, niti krajnji lijevi, a niti krajnje desni nisu 'uključivi', rekao je premijer. Međutim, zaboravio je da je on zapravo neoliberal. Sve što je premijer neki dan na tiskovnoj govorio je neoliberalno. Sve može i na duži rok: "Korak po korak", ističe premijer. Znate što? Završna press konferencija što je prošli tjedan održao premijer je katastrofa. Premijer razumije sve što se događa ali misli da može spriječiti polarizaciju u društvu i državi držeći se status quo. Na spomen intervjua predsjednice u Izraelu, premijer sve trivijalizira. Dobro, tu bih se složio samo sa značenjem što proizlazi iz termina 'trivijalizacija'. Očekivano i ništa ne obično od predsjednice.

Na pitanje novinara da je čak i g. Milorad Dodik stao u obranu predsjednice, premijer trivijalizira. Znate što? Predsjednica je šokirala izjavom koju je navodno dala prilikom sastanka s izraelskim predsjednikom. Izjavila je, a izjavu je prenio Jerusalem Post, da je BiH “vrlo nestabilna država koju su u nekim aspektima preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”, a dodala je i da “tu državu kontrolira militantni islam, koji je dominantan u postavljanju agende”, prenosi Jutarnji. Usprkos njezina demantija, pa ta je izjava sa svojom konstrukcijom nevjerojatna!? U trećoj zemlji klevetati drugu državu i to još susjednu BiH, ne pokazuje um, a niti politički razum.

Cijeli taj posjet, brifing i didaskalije što ih je predsjednica čula u Izraelu za javnost je prikriveno jednom rečenicom iz monologa predsjednice koju je izraelska inteligentna novinarka objavila s ciljem da se sakrije činjenica da predsjednici nije bilo ugodno kada su domaćini predstavili sve što je pogrešno radila i podgrijavala gotovo četiri godine mandata.

Nakon boravka predsjednice u Izraelu gotovo je nezamislivo da bi ona iz izborne utrke mogla izaći s novim mandatom. Uostalom, treba trivijalizirati sve što predsjednica ubuduće izjavi bilo da je insinuacija, korekcija, istina, skakutanje ili nešto drugo. "Neka pazi gdje ide i s kim priča", upozorio je g. Z. Milanović. Suglasan!

Znate, gledam u slavonskom sokaku što se sve događa ili, bolje rečeno, zašto se ništa ne događa? Trudim se izbjeći misao g. Igora Mandića: "Nema nade za Hrvatsku, država je u raspadanju". Znate što? Nema nade za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem sve dok se ne zgode novi izbori i s njima novi političari koji bi bili spremni primijeniti model rekonstitucije lokalne (regionalne) samouprave. Vjerujte, razvojno, funkcionalno i organizacijski županije i gradovi iznimno loše funkcioniraju. Treba mijenjati Zakon i otvoriti prostor za rekonstituciju lokalne (regionalne) samouprave. Sve drugo što se pokušava u praksi primijeniti samo je orkestrirano zavlačenje i zanovijetanje. Sadašnja državna, a niti vlast lokalne (regionalne) samouprave ne može kritiku prihvatiti niti kao istraživačko i teorijsko lamentiranje, a ponajmanje kao očekivanu promjenu spram shvaćanja da sve ne ide u pravcu 'uključivosti', rasta i razvoja.. Zato treba razumjeti poruku da: "Oni koji ruše, ne čitaju ništa. Ni da ih tučeš ne bi čitali. Uz to, kako sjećanje blijedi, tirani se promeću u heroje, a dobri vođe blijede iz sjećanja jer nisu napravili dovoljno lošega pa ih se nema po čemu pamtiti.", napisao je Igor Mandić.

Razmišljam o nekim detaljima politike Vlade između kojih se ističe, nakon višemjesečne agonije proizvodnje i radništva, odgoda stečaja brodogradilišta 3. Maj, odlasku Vlade na godišnji odmor, nova pravila ponašanja u prometu i drugo, kao što je pad turističke potrošnje, pad industrijske proizvodnje, politika naseljavanja migranata u hrvatske gradove i etc. Između drugih primijetio sam da se i u Osijeku priprema izgradnja stanova za migrantske obitelji. Razmišljam hoće li živjeti kao Osječani ili će zbog nedostatka posla iseliti iz grada u inozemstvo, uostalom kao i desetci tisuća Osječana? Kad, eto 'vesele gradske družine' s novim kaznama za neposlušne građane. Mirno su izglasovali Odluku o komunalnom redu: "U Osijeku donesena nova pravila: Visoke kazne za vješanje rublja i hranjenje životinja". Moj Bože! Zar obješeno rublje, hranjenje napuštenih pasa i mačaka remeti urbani izgled Osijeka. A fasade, ulice i drugo, što je s tim? Tko će biti kažnjen za urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje grada Osijeka?

E', baš bi bilo zanimljivo vidjeti kako će vješati rublje doseljeni budući sugrađani i na koji način i tko će njima naplaćivati kazne za izvješeno rublje na njihovim balkonima?

Uostalom, država raspolaže s represivnim aparatom, te više ništa iznenaditi ne može: "Ako je, zbog remećenja javnog reda i mira, uhićen čovjek koji je Plenkoviću rekao "ćaća", onda je trebalo uhititi, zbog istog kršenja zakona, svakog tko je danas nešto, u Plenkovićevoj prisutnosti, rekao. Pravda se ne provodi selektivno. Ispred premijera jednostavno treba zanijemiti, onako demokratski" , rekao je Marko Vučetić.

Eto, ta politika 'copy paste' što sprovodi u Osijeku gradska 'vesela družina' udaljuje urbani, gospodarstveno i demografski rast i razvoj grada od 'uključivosti'. Premijerovo inzistiranje na 'uključivosti' kao modelu rasta i razvoja sadašnja politička vlastodržačka gradska nomenklature ne može slijediti. Gleda ta gradska vlastodržačke svita i ne razumije demokratsko i političko. Smislili su oni model 'korak po korak' što ga koristi premijer ali taj rezultat je snažno urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje grada Osijeka.

Gledajte, ispred njih i rezultata njihova političkog rada, također treba zanijemiti, onako demokratski.

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.