Politika

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Padaju oštre kritike na objavu kandidature aktualne predsjednice

Nižu se reakcije na neizravnu objavu predsjedničke kandidature Kolinde Grabar Kitarović. Iako je ranije rekla kako na proslavu Dana domovinske zahvalnosti želi ići kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja na izborima, napravila je upravo suprotno. To su spremno iskoristili njezini protukandidati, kao i stranke koje ju ne namjeravaju podržati na izborima.

Kolinda Grabar Kitarović   FOTO:Tom Dubravec / CROPIX
Piše: Media Servis

 Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će kandidaturu objaviti ‘jednog lijepog i sunčanog dana‘, a on je napokon i stigao.

"Ovdje sam danas kao predsjednica i sljedećih pet godina viđat ćemo se kao predsjednica."

Dogodilo se to na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, događaju za koji je sama predsjednica ranije kazala da ga želi staviti izvan konteksta političke kampanje.

Taj potez za Media servis objašnjava politički analitičar Žarko Puhovski.

"Ona je zadnja dva dana doista djelovala kao da je malo izvan kontrole, međutim mislim da je racionalnije reći da se ona našla u nečemu što šahisti zovu iznudicom, jer su se svi drugi već kandidirali i bilo je doista previše glupo da Plenković polemizira s ostalim kandidatima, a da se ona pravi kao da nije u kandidaturi. Izgubila je živce te se bez previše razmišljanja, kao što to ona obično čini, odlučila na glavački baciti u igru."

Aktualnu predsjednicu kritizirali su njezini protukandidati, Miroslav Škoro i Zoran Milanović, koji je dodao da je predsjedničina izjava o žaljenju što u ratu nije uzela ‘pušku u ruke‘ - lažna.

Dalija Orešković, za Media je rekla da je Grabar Kitarović sebe stavila ispred svega onoga što Dan domovinske zahvalnosti predstavlja.

"Svi oni koji su, vezano uz Oluju, izgubili svoje najbliže, vjerojatno su se taj dan osjećali malo postiđeni."

HNS-ov saborski zastupnik Stjepan Čuraj najavio je da će stranka na jesen obznaniti koga će podržati na izborima. To očito neće biti Kolinda Grabar Kitarović.

"Osobno sam nekoliko puta rekao svoj stav što se tiče aktualne predsjednice, da on po ničemu ne odudara od onoga što smo gledali posljednjih pet godina, to je nastavak politike koju mi ne odobravamo."

Predsjednica neće dobiti ‘ni gram‘ podrške stranke GLAS, izjavio je Goran Beus Richembergh. Naginju Zoranu Milanoviću.

"Jer smatramo da je u pet godina napravila toliko gafova i toliko nas puta izvrgnula ruglu i sramoti, čak i u onim stvarima koje su na prvu djelovale simpatično, zapravo su se u širim krugovima komentirale kao primitivizam."

Prema novim rezultatima istraživanja CRO Demoskop, predsjednici Grabar Kitarović pada podrška, ali je i dalje ima prednost nad svojim najjačim protukandidatima kojima, pak, podrška raste.

Grabar Kitarović podržava 29,3 posto ispitanika, Milanovića 24,8, a Škoru 18, 5 posto. Analitičar Puhovski smatra da aktualna predsjednica i dalje ima dobre šanse za pobjedu na izborima.


"Uz uvjet da se doista organizira s HDZ-om. Pokuša li igrati mimo HDZ-ča, ili s jednim dijelom HDZ-a mimo Plenkovića, onda joj šanse naglo padaju."