Politika

IZBORI

Predsjednički kandidat Dejan Kovač predstavio se javnosti

Ne stišavaju se reakcije na proslavu Oluje u Kninu i ponašanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića da je predsjednica konzumirala alkohol komentirao je premijer Andrej Plenković.

Dejan Kovač   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

 "Ne znam, ja mislim da je to jedna jako teška izjava, stojim kod onoga što sam rekao. Mislim da je cijela proslava i ova koja je bila večer prije, dakle prije bojnih zapovjednika jedno lijepo događanje da se okupe oni koji su obranili Hrvatsku, doslovno. Cijela proslava 24. obljetnice VRO Oluja mislim da je bila dostojanstvena i sa porukama i sa govorima i sa ozračjem u Kninu. "

Govor predsjednice komentirala je i čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

"Meni je bilo neugodno, ja sam spustila pogled. Najgore mi je kad se moram sramit zbog nekog drugog. Ja sam spustila pogled i bila mi je želja da promijenim program na televiziji. Nisam ulazila u kojem stanju je bila gospođa Grabar Kitarović, ali ono što je karakteristika - dvije stvari: apsolutno neprimjereno mjesto, vrijeme, kontekst. Ne znam što je htjela reć.

Nije otkrila koga će podržati na predsjedničkim izborima, ali osvrnula se na poruke koje u javnost pušta bivši premijer Zoran Milanović:

"On ima te načine komunikacije ja bih ponovila ono što je on rekao, da je on u principu i sebi najveći neprijatelj iz načina na koji komunicira. Gospodin Milanović uvijek ima te rečenice u kojim počne, pa završi, ali sigurna sam da bi trebao poraditi na tome svemu zajedno da bude jasniji."

A profesor američkog Prinstona Dejan Kovač, koji je uz potporu HSLS-a najavio da ulazi u predsjedničku utrku, predstavio se javnosti. Najavio je da će, ako postane predsjednik, rekonstruirati sustav diplomacije. "Oko 90 posto hrvatskih građana misli da je korupcija na svim razinama vlasti osnovni problem u zemlji, a ona se može riješiti transparentnošću i digitalizacijom te političkom odgovornosti", poručio je Kovač.

"Što se tiče mojih ovlasti, prva stvar šta ću napraviti otvorit ću kao predsjednik financije Pantovčaka. Jedan Thompsonov koncert za jedan dan ili tri aplikacije za tri grada za transparentnost za cijeli život. Građani moji, vi odlučujete."