Osječko-baranjska

NOVI UDAR NA MJEŠTANE ČEMINCA

Dok mu USKOK ''diše'' za vratom, načelnik Pinjuh povećao komunalnu naknadu i ponovno uveo porez na korištenje cesta!

Na sjednici Općinskog vijeća Čeminac, održanoj krajem prošloga tjedna, odnosno 9. kolovoza, nezavisna većina koja podrava kontroverznog načelnika te općine Zlatka Pinjuha donijela je nekoliko odluka zbog kojih će se ime ove općine opet naći u središtu medijske pozornosti.

Zlatko Pinjuh   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / N.R.

Naime, kako doznajemo, izglasano je novo povećanje komunalne naknade, i to sa 0.55 na 0.65 lipa po četvornom metru. Prevedeno, udar je to na džepove stanovnika općine Čeminac od čak 18 posto!

Odluka se počinje primjenjivati od prvoga dana sljedeće godine.

IAKO MU JE SUD SRUŠIO POREZ, PRONAŠAO NAČIN DA GA OPET UVEDE!

No to nije sve. Iako su mještani Čeminca u lipnju ove godine dobili prvu bitku protiv svog načelnika, kada je Visoki upravni sud ukinuo i kao nezakonitima proglasio dijelove sulude odluke o oporezivanju svih motornih vozila koja se voze po putevima kojima je vlasnik općina, Pinjuhova većina sada je donijela odluku koja načelniku omogućava ponovno uvođenje naknade za korištenje cesta, kolokvijalno nazvane - traktorina!

Naime, na spomenutoj sjednici Općinskog vijeća prihvaćena je "Odluka o nerazvrstanim cestama" na području Općine Čeminac, kojom se uređuje korištenje, upravljanje, održavanje, građenje, rekonstrukcija, zaštita, financiranje te poslovi nadzora na njima.

No ono što je sporno, i što će zasigurno izazvati novu buru u javnosti, sadržaj je članka 23. spomenute Odluke. U njemu stoji kako je pravna ili fizička osoba u obavljanju čije gospodarske djelatnosti dolazi do prekomjerne uporabe nerazvrstane ceste teškim ili srednje teškim vozilima, dužna platiti naknadu za prekomjernu uporabu nerazvrstane ceste!

Da ne bi bilo zabune, pod teškim ili srednje teškim vozilima smatraju se vozila ukupne mase veće od 7,5 tona. Načelnik Pinjuh ništa nije prepustio slučaju, pa je tako u Odluci definirano što to točno spada pod "prekomjernu" uporabu nerazvrstane ceste. To je "privremeno ili trajno povećanje prometa teških ili srednje teških vozila na nerazvrstanoj cesti ili njezinom dijelu koje nastaje kao posljedica eksploatacije mineralnih sirovina, sječe šuma, industrijske proizvodnje, izvođenja građevinskih ili sličnih djelatnosti".

PROČITAJTEZbog samovolje lokalnog “šerifa” Pinjuha propada višemilijunski projekt u Baranji?

Mrežu nerazvrstanih cesta na području Općine Čeminac čine ceste koje spajaju dva naselja a nisu razvrstane po posebnim propisima, kao i druge ceste na području naselja upisane u evidenciju nerazvrstanih cesta Općine Čeminac.

VISINU POLOGA ZA OTKLANJANJE EVENTUALNE ŠTETE ODREĐUJE - PINJUH

Kako dalje stoji u Odluci, prije korištenja nerazvrstane ceste korisnik je dužan uplatiti polog za otklanjanje eventualne štete, dok visinu naknade za prekomjernu uporabu te visinu pologa utvrđuje upravo načelnik Pinjuh posebnom odlukom!
 
Svakako treba reći i kako su prilikom glasovanja protiv donošenja ovih odluka bili oporbeni vijećnici, uključujući i Ivana Žulja, nositelja Pinjuhove (HDZ-ove) liste na prošlim izborima.
 
PROČITAJTEUSKOK Pinjuha, njegove sinove i predsjednika Općinskog vijeća tereti da su općinu oštetili za preko 60 tisuća kuna

 

HDSSB-ov vijećnik Matko Perković rekao je za naš portal kako su oporbeni vijećnici već uputili upit Uredu državne uprave radi ocjene legalnosti donesene odluke

"Na kraju sjednice pozvao sam predsjednika Općinskog vijeća Maria Kralja da iz moralnih razloga podnese ostavku na dužnost, budući da je protiv njega pokrenuta istraga zbog kaznenog djela na štetu Općine Čeminac. Naravno, Mario Kralj je to odbio uz cinični osmjeh", rekao je Perković.

Kako će na ove odluke reagirati sada već poprilično ljuti stanovnici općine,  ali i gospodarstvenici i poljoprivrednici s tog područja, mogli bismo doznati vrlo brzo. S nekolicinom smo razgovarali, no iz razumljivih razloga žele ostati anonimni

Ono što je jasno, svima je već dosta da se ime njihove općine provlači po medijima u kontekstu povećanja poreza i uvođenja novih, USKOK-ovih istraga i samovolje načelnika.