Osječko-baranjska

TISUĆE VJERNIKA NA HODOČAŠĆU U ALJMAŠ

Hranić: Postali smo neodgovorni i komotni te nas zbog toga nema

Tisuće vjernika i ove je godine na svetkovinu Uznesenja Blažene djevice Marije na nebo hodočastilo u najveće marijansko svetište na istoku zemlje. U Aljmaš su vjernici stizali i svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. "Kraljici Hrvata", kako narod od milja zove Gospu, došli su se pomoliti za pomoć u nedaćama, ali i zahvaliti.

Hranić: Postali smo neodgovorni i komotni te nas zbog toga nema   FOTO:Ivan Peric / CROPIX
Piše: Republika.eu / STV

Blagdanska gužva u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta. Tisuće vjernika i ovoga puta na Veliku Gospu se došlo pomoliti i zatražiti pomoć, najčešće oko zdravlja.

Za dolazak velikog broja vjernika pripremili su se i u osječkom Crvenom križu.

"Pripremamo opremu što se tiče prve pomoći, opremimo se dovoljno s vodom, slatkim pićima, napitcima, i uvijek preporučujemo hodočasnicima da obuku svijetlu odjeću kratkih rukava, da zaštite svoju glavu i da imaju dovoljno vode sa sobom", kaže Adam Šoltić iz GD Crveni križ Osijek.

Mnoštvo vjernika stiglo je još tijekom noći, a mnogi su odlučili doći i na kasnije mise tijekom dana.

"Sinoć je izvanredno velik broj hodočasnika bio u ovom svetištu, kao nikada do sada. Jutros iza pola noći su se rijeke mladih slijevale ovdje u svetište tako da je ta prva misa koju je baš fra Ivan služio bila izvanredno posjećena", ističe aljmaški župnik Ante Markić.

Ove je godine župnik Markić proslavio dvije velike obljetnice, 50 godina službe i 75 godina života, no još se neće povući.

"Nadbiskup je rekao, zapravo molio ako mogu da još malo produži se, radi toga što nema baš i mjesta u Đakovu jer se radi novi svećenički dom jer je ovaj premalen, tako da sam ostao do daljnjega", dodaje Markić.

Svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup Đuro Hranić koji se u svojoj propovijedi između ostalog, osvrnuo na demografsku sliku u Hrvatskoj.

"Nema nas, ne zato što smo toliko siromašni nego zato što smo komotni, djeca se ne rađaju zato što roditelji nemaju novca, najčešće ne zbog tog razloga nego zato to su roditelji komotni, ne žele obavezu. Zato smo ovdje da si to priznamo", rekao je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić.

Trebamo biti velikodušni poput Djevice Marije u odnosu prema Bogu i odgovorniji prema ovome društvu, dodao je Hranić. Kazao je i kako su mnogi danas u situaciji u kojoj se moraju boriti da ne klone duhom jer stalno slušaju o korupciji moćnih i bahatih.

"I mladi su nam ljudi upali u gorčinu i bezvoljnost. I dižu ruke i odlaze jer su im nepoštenje i očito kršenje zakona te tolerancija i tromost mjerodavnih institucija srušili zvijezdu poštenja i društvene pravednosti", dodaje Hranić.

U liku Djevice Marije može se prepoznati svatko od nas, jer je riječ o ljudskom životu koji se mora boriti sa silama razdora i rušenja koje nas žele isprazniti od svih vrednota, poručuje Hranić.