Osječko-baranjska

NIMALO REPREZENTATIVNO

Kada će se urediti istočni dio osječkog Zrinjevca?

Kada će se konačno urediti istočni dio Zrinjevca? Pitaju se to brojni Osječani, ali i u Gradskoj četvrti Gornji grad u kojoj iz godine u godinu to svrstavaju u prioritete, no za to dosada nije bilo dovoljno novca.

Zrinjevac   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Nimalo reprezentativno – tako bi se ukratko mogao opisati izgled istočnog dijela Zrinjevca. Zapadni je podsjećamo, obnovljen 2013 godine za vrijeme mandata gradonačelnika Krešimira Bubala. Uređena je staza za šetanje, postavljena su dječja igrališta, a ovaj dio grada je dobio nove travnjake, drveće i cvijeće.

"Samo uređenje okoliša oko Zrinjevca jednako kao što je to zapadni dio na Zrinjevcu bilo je na listi prioriteta i prošle godine. Nažalost tada nije bilo dovoljno novca, nadamo se da će se bar u ovoj godini pronaći ili će se bar usmjeriti jedan dio za uređenje nogostupa i okoliša, a sam Zrinjevac kao građevina je također jedna od kapitalnih investicija, a ima ih 20 na toj listi koje Gradska četvrt već niz godina predlaže gradskoj vlasti", kaže predsjednik Vijeća GČ Gornji grad Domagoj Drenjančević.

Sami to ne mogu financirati jer se radi o kapitalnim projektima. Mogu samo prenamijeniti dio novca s kojim raspolažu, a to je 717 tisuća kuna i zahtijevati uvrštavanje na listu prioriteta grada Osijeka, kaže Drenjančević. To traže i za Naselje Vladimira Nazora gdje bi praznu zelenu površinu pretvorili u igralište, ali i u drugim dijelovima grada.

"Prije nekoliko mjeseci imali smo sličnu inicijativu gdje jedno od naselja koje se nalazi u neposrednoj blizini centra zaboravljeno i skriveno, to je Vijenac Josipa Kozarca koje je u pravilu već 40 godina zapostavljeno. Krajnji je rok bio da se potakne njegovo uređenje. Moram reći da tada smo jako žustro krenuli u sve to, zasada još nemamo nikakv odgovor u kojem smjeru bi to išlo, o kojim se sredstvima radi", kaže Drenjančević.

U središtu Osijeka bi trebalo bi urediti i pročelja. Tu Grad mora zauzeti sasvim drugačiji stav, smatra Drenjančević, te dodaje kako trebaju biti obuhvaćeni svi sugrađani i kroz nekakav zajednički projekt.

"Ako uopće takav projekt može postojati javno-privatni u kojem će se učiniti osobito južni ulaz u grad kroz Županijsku ulicu, on bi morao biti vrata grada. A kada vi uđete u ruševni dio Županijske ulice gdje su dotrajale mnoge stvari onda pomislite pa kakav je ovo grad", kaže Drenjančević.

Na listi infrastrukturnih i komunalnih problema je još dosta toga. Među ostalim i javna rasvjeta na Trgu slobode te u Ulici Silvije Strahimira Kranjčevića.