Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Predsjednica će zbog silne ljubavi spram zemlje otići u inozemstvo raditi, ukoliko izbore izgubi

"Predsjednica će zbog silne ljubavi spram zemlje otići u inozemstvo raditi, ukoliko izbore izgubi. Dobro je da ode konačno nešto i raditi. Ali, tamo nema života na visokoj nozi. Teško vrijeme je pred predsjednicom, posebno će njezin razum trpjeti zbog izostanka života na razini kraljice od Pantovčaka, a i neće više biti prigode 'skakutati' na športskim stadionima i u svlačionicama športaša. Uostalom, svemu dođe kraj!?", kaže među ostalim prof. Bosanac.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Nije nama tako loše sve dok "mi živimo"? Loše je hodati sam po bespućima ljudske kukavnosti jer šute svi, svi šute?! Galame u irskim pubovima, a u zemlji šute? Kažu: "Nemoj pričati pred njim, on je hadezeovac"!? A hadezeovac priča, valja se po podu "umotan u zastavu". Dosta je! Zastava mora vihoriti, a nikako na podu umatati nekog nesretnika. To 'umatanje u zastavu' treba shvatiti kao paradigmu ponašanja i činjenja predsjednice i premijera. 

Prošlog tjedna u svim medijima vrte komentare iz intervjua što ga je predsjednica dala desnom mediju. To što je predsjednica tamo izjavila, i vjerujem autorizirala, ne bi 'pas s maslom pojeo'. To da se predsjednica odlučila preko tog medija najaviti svoju kandidaturu za izbore mogu odobravati. Njezina najava sudjelovanja u izbornoj utrci, po modelu 'pravo na njezin odabir kako i kada će najaviti svoje sudjelovanje na nastupajućim izborima za predsjednika/cu', i nije nešto novo. Posebno što se iz ponašanja predsjednice moglo razumjeti koliko bi njoj bilo teško napustiti taj raskošni život bez konsekvencija za propušteno. Ali njezina lamentiranja o nekim povijesnim događajima potpuno su nebulozna. Čudim se da predsjednica pred obranom doktorata znanosti može pričati takve bedastoće. 

Primjetili ste da je s tim intervjuom dovela premijera i predsjednika HDZ-a u politički složenu situaciju. Još uvijek javnost očekuje da se premijer javno ogradi od skandaloznih konkretnih izjava koje je u desničarskom listu 'Hrvatski tjednik' dala predsjednica i predsjednička kandidatkinja HDZ-a. Ali, ipak, premijer šuti. Zašto šuti? On to izbjegava?! Čitam da je 'Nacional' premijeru uputio izravni zahtjev da se očituje o skandaloznim izjavama predsjednice, i to posebno o ustaškom poglavniku Anti Paveliću, logoru Jasenovac i uzviku “Za dom spremni!“. Premijer je to, u kratkom Vladinom odgovoru de facto odbio: "opravdavajući takav stav tvrdnjom da Vlada nema nikakve veze s tim njenim intervjuom", navodi se iz Nacionala.

Kad, eto na N1 trbuhozbornika u liku i djelu ministra vanjskih poslova. Taj lik ističe da je jedno sigurno: "Predsjednica mudro i državnički sama odlučuje kome će intervju dati", reče ministar vanjskih poslova. Izvali čovjek, nemuštim hrvatskim jezikom, u maniri izričaja ministra vojnog, i ostade živ!? Kome se taj ministar dodvorava? Pa, pokazao je da je još jedan u Vladi s oskudnim vokabularom. I sad pomislite da je u nas 'kastorstvo' dodirnulo dno, kad s ne suspregnutim stranačkim udivljenjem mnogi iz političkog ambijenta kade predsjedniku svih hadezeovaca kao “najmoćnijem premijeru u EU”. Odjednom shvatite da se može još dublje 'zavući'? Toliko duboko da se samo još nemušta riječ može čuti iz usta jer je glava ostala vani. 

Dalje, ističe ministar vanjskih poslova kako premijer ima jaku europsku dimenziju. Ali, naravno, “i jaku hrvatsku dimenziju”. Pa, ovo je još niže od postignute razine dodvorništva što je predsjednica učinila, u govoru na engleskom jeziku u Hrvatskoj, obraćajući se u Kninu američkoj generalici. Može li još niže? Pa, vidite da može! Zato sam posve suglasan s političkom ocjenom: "S njima naprosto ne razgovarate. Zabraniti ih ne možete i ne trebate, ali razgovarati s njima dajete im na značaju. To je opet prokletstvo aktualnog premijera kojem se to obija o glavu i sam je kriv za to. Sad ne može reći ništa, a vjerojatno kipi od potrebe da se tome suprotstavi, ali ne može. Jer je od početka kovao pakt s vragom", kaže Z. Milanović.

Ipak, za razliku od premijera, predsjednica se posve pogubila. "U drugom mandatu želim vratiti Hrvatsku na Tuđmanov put ponosa i slave", reče predsjednica. Zaustavite predsjednicu! Hrvatska je u EU, članica je NATO i upravo korača u 21. stoljeću. Gdje živi predsjednica? Zamislite, njezin gubitak izbora za predsjednicu/ka RH? Ma, predsjednica će zbog silne ljubavi spram zemlje otići u inozemstvo raditi, ukoliko izbore izgubi. Dobro je da ode konačno nešto i raditi. Ali, tamo nema života na visokoj nozi. Teško vrijeme je pred predsjednicom, posebno će njezin razum trpjeti zbog izostanka života na razini kraljice od Pantovčaka, a i neće više biti prigode 'skakutati' na športskim stadionima i u svlačionicama športaša. Uostalom, svemu dođe kraj!?

Taman kad sam pomislio da predsjednica i premijer ne mogu dublje potonuti u politiziranje, dok se u zemlji sve više komplicira političko i socijalno - ekonomijsko stanje, premijer se počeo stavljati u poziciju političkog savjetnika. Čovjek nudi hadezeovsku sve poznatu, priznatu i prihvaćenu političku praksu kao savjet? "Treba paziti koga se na izbornu listu stavlja". Zgrozio sam se kad sam čuo tu poruku jednom od konkurenata predsjednici na izborima. Ta je poruka upućena predsjedničkom kandidatu čiji je slogan "predsjednik s karakterom". Nije dugo trebalo čekati odgovor tog 'političara s karakterom', kakav i je red. Da, upravo tako treba! Treba odmah odgovoriti i upozoriti premijera i predsjednika svih hadezeovaca da ipak treba prvo: "pomesti ispred svoje kuće". Ne! Premijer skače na 'zadnje noge,' i kad je u pitanju sve normalno i sadržajno, i kada se ne tiče njega i njegove Stranke. Zato držim da je premijer 'nad intelektualni' "dedramatizator"/lobotomizator, s posebno odbojnim smiješkom i ciničnim izričajem, naslutio da bi trebao odgovoriti u rečenično prostoj formi. On već prepoznaje pobjedu 'predsjednika s karakterom'? Zato "dedramatizator" koristi sva moguća sredstva i poluge vlasti da se izravno uplete u izbore za predsjednika države jer njemu ne smetaju filo fašističke forme njegove kandidatkinje. Njemu smeta političar sa stavom i kralježnicom. 

Da, političar koji želi normalno društvo u normalnoj zemlji. Pojedinca koji će znati prepoznati lobotomizatora i neće se udaljiti od normalnog kao svog i sebe. No, kratko je vrijeme još pred izbore, a "dedramatizatoru" se sve više sužava prostor u kome nezainteresiranu javnost za hadezeovsku državu sve više na noge podiže težnja za normalnom zemljom. Upravo onom i onoliko normalnom koliko nacija želi "predsjednika s karakterom".

Prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.