Društvo

PREGOVORI S MINISTARSTVOM

Sindikati ne odustaju od povećanja plaća u zdravstvu

Uoči sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je za MS kako sindikati ne namjeravaju odustati od povećanja plaća koje je dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora.

Milan Kujundžić   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Sindikati i ministar trebali bi sjesti za stol i pregovarati o povećanju plaća.

"Mi na tim pregovorima očekujemo da Vlada Republike Hrvatske konačno shvati ozbiljnost situacije u zdravstvenom sustavom i da ono što smo parafirali sa ministrom Kujundžićem i odobri na potpisivanje."Očekuje se da će sindikalni predstavnici s Kujundžićem pregovore nastaviti sa točkama na kojima su prekinuti, a po kojima bi povećanje od 3% trebalo ići od 1. kolovoza, a ono od 4% od 1. listopada ove godine. Topolnjak je rekao kako su ranije predložena povećanja minimalna očekivanja pregovora već i da provođenje dogovora traže se u što kraćem roku:

"Dakle mi sutra očekujemo najmanje i kao startnu poziciju ono što smo parafirali, da to što prije privedemo kraju i da nam to počinje teći od 1.10. najkasnije. "Na pitanje što misli o molbi ministra Kujundžića u kojoj moli sindikate da pričekaju 15 do 20 dana kako bi Ministarstvo financija napravilo izračune i usuglasilo se sa Vladom, Topolnjak kaže da jedino očekuje da se jasno izjasne:

"Nismo imali do sada pozitivne vibracije s te strane u stvari i očekujemo sada konačno da nam ministar to predoči i mi možemo najkasnije do 5.9. vidjeti u kom će smjeru teći ti pregovore i hoće li ministarstvo donijeti takve zaključke ili neće."