Crna kronika

ČEKA SE OBDUKCIJA

Ministar pravosuđa odlazi u Split nakon nejasne smrti mladića u zatvoru

Prvi rezultati obdukcije Kristiana Vukasovića, 18-godišnjaka iz Splita otkrivaju da se radi o tzv. psihičkoj smrti.

Dražen Bošnjaković   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Prema riječima patologa, mladiću je do zatajenja srca i posljedično mozga došlo zbog straha, neispavanosti, ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen te stalnog psihičkog rastrojstva. Podsjetimo, preminuli mladić je u travnju osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojem je izgorilo 5 maslina i par stabala. Iz istražnog zatvora Bilice, u komatoznom stanju doveden je u splitsku bolnicu gdje je i preminuo. Odvjetnik obitelji Vinko Ljubičić čeka detalje obdukcije za daljnje korake, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je poduzimanje konkretnih mjera pokaže li se uzročno-posljedična veza mladićeve smrt s boravkom u zatvoru. Evo što je još rekao:

"Želim osobno obaviti razgovor, i sa upraviteljem, i sa medicinskim osobljem koje je tretiralo dečka i, također, sa zatvorenicima koji su s njim bili u sobi."

Neuropedijatrica Vanja Saftić za MS komentirala je povezanost zatajenja srca i posljedično mozga sa stresom i strahom:

"To je jedan mozaik u kojem je to moglo odigrati određenu ulogu, ali sam sasvim sigurna da su ti uzoci multifaktorialni. Jesu li unutarnji ili vanjski - ja bih rekla i jedni i drugi, a koliko koji, u kojoj mjeri, na koji način i čime doprineseno, mislim da bi to bilo čisto na razini manipulativnih predviđanja dok ne znamo sve i dok rezultati obdukcije nisu definitivno gotovi."

Saftić odbacuje sve špekulacije o uzrocima i razlozima smrti mladića dok ne dođu konačni nalazi obdukcije, ali kratko poručuje:

"Medicinski, ovo nema logičnog uzročno-posljedičnog objašnjenja."

Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa tvrde da do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu državnih službenika Zatvora u Splitu, a resorni ministar poslijepodne će posjetiti zatvor.